fbpx

Ministar turizma Anton Kliman posjetio Zadar

Ministar turizma Anton Kliman u Zadru je komentirao nedostatak sezonskih radnika. Izjavio je kako je Zavod za zapošljavanje već poduzeo neke mjere, te istaknuo kako je nedopustivo da nezaposleni odbijaju posao, pa makar i sezonski.

Ministrica rada i mirovniskog sustava Nada Šikić i ministar turizma Anton Kliman razgovarali su s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca o nedostatku sezonskih radnika. Istaknuto je kako je apsurdno da s jedne strane postoji velik broj nezaposlenih prijavljenih na Burzi, a u praksi nedostaje radnika, osobito u trgovini i turizmu. U 2015. godini u tim je dvjema djelatnostima bilo zaposleno 21 tisuća 800 sezonskih radnika, a ove bi ih godine samo u ugostiteljstvu moglo biti i do 30 tisuća.

Ministar Kliman u Zadru je danas izjavio kako je Zavod za zapošljavanje već upoduzeo neke mjere, te istaknuo kako je nedopustivo da nezaposleni odbijaju posao, pa makar i sezonski, kazao je ministar.

Ja ne mogu dešifrirati što se događa, nažalost taj sustav je dosta loše postavljen bio ranije, mora se okrenuti ta cijela priča, ne mogu se vječito odbijati poslovi da se ostaje u sustavu plaćanja tih nekih ja bih rekao da je to na razini socijalnih davanja, tih naknada za nezaposlene, a to državu košta a s druge strane kada ponudite posao to se, kako smo čuli na tom sastanku, sustavno odbija. To košta sve porezne obveznike, košta državu a rekao bih i dovodi nas u napast za otvaranje kvota jer očito neki sustavi neće se moći namiriti sa radnicima i morati ćemo poduzeti neke mjere da zadovoljimo potrebe poslodavaca . Ne bih volio da se to dešava, nadam se da ćemo s boljim pristupom uspjeti riješiti to pitanje, kazao je ministar Kliman koji je nazočio otvaranju Destinacijskog foruma Zadar 2016.

HRT/ZDanas