round image on layout top

Most protiv Marića zbog poreznog Uskoka: “Kome je u interesu vratiti sve na staro?”

5. svibnja 2016. by urednik divider image
maric_most

Most nezavisnih lista poručio je da se sva tijela koja se bore protiv financijskog kriminala, poreznih utaja i korupcije, kontinuirano moraju osnaživati i međusobno povezivati ističući da reorganizacija ne smije ići na štetu učinkovitosti njihova rada, već na njeno povećanje.

Most smatra da se iz jučerašnje izjave ministra financija Zdravka Marića za N1 televiziju može iščitati da i dalje razmišlja o tome da Porezni USKOK ukine kao samostalan ured i vrati ga u nadležnost Porezne uprave. Smatraju da bi vraćati taj sektor u, kako ističu, glomazni sustav Porezne uprave, značilo smanjenje učinkovitosti rada i brzine postupanja, što ne bi doprinijelo jačanju i boljoj učinkovitosti Poreznog USKOK-a.

“Loša je poruka da se jedno tijelo koje svoj posao obavlja dobro, umjesto tehničkog i kadrovskog ojačavanja, vraća u veliki sustav iz kojega je prvotno izdvojeno, jer se smisao i svrha takve specijalizacije itekako pokazala kroz ostvarene rezultate. Postavlja se pitanje kome je u interesu vratiti sve na staro, iako se novo rješenje pokazalo kvalitetno i dobro?”, pita se Most u priopćenju.

Podsjeća da, kao što je 2001. godine radi efikasnije borbe protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije iz Državnog odvjetništva izdvojen USKOK, tako i 2015. godine iz sustava Porezne uprave izdvojen Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, popularno nazvan Porezni USKOK, kao specijalizirano tijelo unutar užeg dijela Ministarstva financija. Napominjući kako im je cilj bio brže postupanje u otkrivanju velikih utajivača i lakša komunikacija s više drugih državnih tijela istodobno, Most ističe i da su se rezultati u svega godinu dana itekako ostvarili jer su od strane USKOK-a procesuirani predmeti teški oko milijarde kuna.

Gostujući u Dnevniku N1 televizije 4. svibnja, ministar Marić je na pitanje ostaje li Porezni uskok raditi kao dosad, rekao: “Radio je dobro i ostat će u djelokrugu ministarstva, ali u kojoj ustrojstvenoj jednici… Prirodnije je da je vezano za poreznu upravu. Vrlo brzo ćemo imati rješenje. Službe za koje ja odgovaram treba dodatno snažiti i jačati. Moraju biti dobro umrežene s organima kaznenog progona, ali i s međunarodno.”

Izvor: Index.hrTradicionalno...

1388764263

JOYFUL GOSPEL SINGERS – New Orleans – USA Predbožićno razdoblje u...

read more

UNICEF-ov Muzej...

97f9f643892aea86de9c132e06585db0

Interaktivni projekt donosi nove poglede na svijet u kojem živimo Zadar, 2....

read more

U Kazalištu lutaka...

predstava_snjezna_kraljica

Već tradicionalno ovu nedjelju 11.12.2016.g. u Kazalištu lutaka Zadar za Vas...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar