round image on layout top

Može li SDP u Saboru “srušiti” Tomislava Karamarka?

12. svibnja 2016. by urednik divider image

SDP je u srijedu u Saboru zatražio da prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko podnese ostavku zbog ugovora između tvrtke njegove supruge i Josipa Petrovića, MOL-ova konzultanta i bliskog prijatelja šefa HDZ-a.

Ako Tomislav Karamarko sam ne ponudi ostavku, SDP je najavio da će u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade. Za to bi im trebalo 76 ruku zastupnika, odnosno takav prijedlog trebali bi podržati i pojedini zastupnici Mosta.

Prema proceduri, postupak nepovjerenja Karamarku SDP može pokrenuti uz potpise petine od 151 zastupnika. To im ne bi trebalo predstavljati problem budući da je koalicija lijevog centra Hrvatska raste koja je izašla na izbore osvojila 56 mandata. Nakon toga, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade odmah treba uvrstiti u dnevni red Sabora, a potom se o tome u roku od osam dana treba izjasniti i Vlada, dok Sabor o tome glasuje u roku od mjesec dana.

Da bi Karamarko bio smijenjen, koalicija Hrvatska raste mora prikupiti još 20 ruku. Uz njih bi mogli biti i tri IDS-ova zastupnika, dva SDSS-ova te Furio Radin, dva HRID-ovca, dva HDSSB-ovca te zastupnici Stipe Petrina, Radimir Čačić, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Ivan Vilibor Sinčić. To je ukupno 71 glas, što znači da bi na svoju stranu trebali privući i pet Mostovih zastupnika. Budući da je Most otpočetka oštro napadao HDZ oko Ine, a priču o suradnji Ane Šarić s Jozom Petrovićem prvi je javno komentirao Miro Bulj, moglo bi se dogoditi da bi upravo on mogao biti taj koji će dići ruku za njegovu smjenu. Možda bi se Bulju mogao pridružiti i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić koji je ionako u svađi s HDZ-om nedavno rekao da vladajući više ne mogu računati na njegovu podršku. A ostalih troje zastupnika eventualno bi se moglo naći među nezadovoljnim mostovcima, bilo da se to njihovo nezadovoljstvo očituje zato što su bliži SDP-u ili pak zato što su ‘izvisili’ u podjeli fotelja (Juro Martinović, Ivan Lovrinović, Ivica Mišić).

Padne li član Vlade u Saboru, a s obzirom da je ovdje riječ o predsjedniku najjače vladajuće stranke, s njime bi vjerojatno pala i Vlada, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović određuje novog mandatara. No, u SDP-u razmišljaju da bi možda u takvoj situaciji Most odlučio izaći iz Vlade, piše Jutarnji list.

Dnevnik.hr/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr