fbpx

NK ZADAR U PROBLEMIMA Potrebno je samo da se netko od vjerovnika malo jače “nakašlje” i eto stečaja

U subotu će se Nogometni klub Zadar, drugoligaškom utakmicom protiv Segeste i službeno oprostiti od svojih navijača, te napraviti pretposljednji korak prema Trećoj ligi. Istina je za sve koji su godinama pohodili Stanove, više nego bolna, otužna i uznemirujuća. Utoliko više, jer je u zraku ponovno pokrenuta priča o mogućem provođenju stečaja nad klubom, što bi praktički značilo silazak na sami nogometni početak, odnosno u Prvu Županijsku ligu!

Neizvjesnost nije od jučer, ona traje poduže vremena i stalno tinja, potrebno je samo da se netko od vjerovnika malo jače “nakašlje” i eto stečaja. Dužnička kriza je uhvatila korijene, pa je pravo čudo kako se NK Zadar uopće održao na površini. Najveći uteg je u rukama Ministarstva financija, koje ni pod nadzorom ondašnje ni današnje vlasti nije zaključilo pitanje oko 26 milijuna poreznoga duga koji se prema Zakonu o predstečajnoj nagodbi, kroz preoblikovanje iz Udruge u Športsko dioničko društovo, trebao “prevesti” i dionice Grada Zadra.

– Taj postupak nije dovršen, mi smo pokrenuli Upravni spor kod Trgovačkog suda u Splitu i to je u postupku rješavanja, ali nitko ne zna kad će biti dovršeno. Dok se to na razriješi, odnosno dok nadležno Ministarstvo ne verificira preoblikovanje kluba, mi nastavljamo živjeti ovim mukotrpnim životom, što znači da se snalazimo kako znamo i umijemo – veli Jakov Surać, predsjednik Nadzornog odbora, koji će se uzgred rečeno sastati iduće srijede.

Nadalje, prema tumačenju Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a, u članku 63 b stoji, da će onaj klub nad kojim se sukladno Stečajnom zakonu otvori stečajni postupak biti kažnjen oduzimanjem 10 bodova u natjecateljskoj sezoni za čijeg je trajanja stečaj otvoren. Ali se tako nešto nije dogodilo, međutim, luka za privezište trećeligaškog zadarskog nogometnog broda je spremna i bez toga.

– Mi u ovom trenutku nismo blokirani, ali su nam financijska sredstva iscrpljena. Novac koji smo dobili od Grada Zadra namjenski je potrošen za krpanje ranijih dugovanja nastalih u drugoligaškoj sezoni. Ono što smo još dodatno napravili jest nova sistematizacija radnih mjesta, smanjili broj zaposlenih na minimum, ujedno smo “do kosti” snizili i tekuće troškove. Računamo da bismo uz redovite plaće uposlenicima i igračima, koje bi bile znatno umanjene mogli nesmetano djelovati. Ali, želim ponoviti moje ranije razmišljanje kako mi se ne sviđa ovo “žongliranje ” nogometnim klubom, jer nikako ne možemo biti odgovorni za neke stvari koje su se događale u prošlosti. Pokrene li Porezna uprava ili netko drugi stečajni postupak mi smo nemoći! Budimo realni, tko danas može ući u klub i donijeti tih 26 milijuna kuna koliko se spominje – zaključio je Surać, koji je dometnuo kako se s postojećim igračkim kadrom koji je stekao određeno iskustvo, ukoliko se krene od nule, korak po korak, NK Zadar može vratiti na scenu!

Zadarski.hr/ZDanas