round image on layout top

NOVI BISERI S OLTARA Nekrštenima, luđacima, hereticima, rastavljenima i ponovno civilno vjenčanima treba uskratiti euharistiju

27. svibnja 2016. by urednik divider image

Svete Tajne nije dopušteno dijeliti onima koji ‘nisu sposobni ili dostojni da ih primaju’, kao npr. nekršteni, luđaci, heretici, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani, apostate i shizmatici. Uskratiti, dakle, euharistiju onima koji je u trenutnom stanju ne mogu primiti, nije nikakva diskriminacija, niti poniženje.

Time se ne osuđuje grešnika, već stanje i položaj čovjeka koji je u objektivnoj suprotnosti zajedništvu ljubavi između Krista i Crkve, kazao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali Sv. Stošije predvodeći svečano euharistijsko slavlje na blagdan Tijelova, piše Zadarski list.

U svojoj homiliji nadbiskup Puljić osvrnuo se na euharistiju, pozvavši vjernike na razmišljanje o otajstvu koje su Kristovim nalogom pozvani slaviti kao središnji događaj spasenja.

– I kao što su jesti i piti temeljne funkcije života, tako je Isus ovaj najveći sakrament stavio pod znak blagovanja i zajedništva oko stola. A najteža kazna za kršćane bila je “isključenjea” s euharistijske gozbe. Euharistija, međutim, nije bilo kakvo blagovanje, već sveti događaj i sveto bogoštovlje koje valja slaviti raskajanim i čistim srcem.

Apostolske upute u tom smislu savjetuju neka se vjernici ‘saberu u dan Gospodnji kako bi zajedno lomili kruh i ispovjedili prethodno svoje prijestupe’. Svete Tajne nije dopušteno dijeliti onima koji ‘nisu sposobni ili dostojni da ih primaju’, kao npr. nekršteni, luđaci, heretici, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani, apostate i shizmatici.

Uskratiti, dakle, euharistiju onima koji je u trenutnom stanju ne mogu primiti, nije nikakva diskriminacija, niti poniženje. Time se ne osuđuje grešnika, već stanje i položaj čovjeka koji je u objektivnoj suprotnosti zajedništvu ljubavi između Krista i Crkve, kazao je Puljić, prenosi Zadarski list.MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr