fbpx

Progovorio zviždač koji je otkrio megaaferu Panama Papers: “Revolucija je počela”

“Ne radim ni za jednu vladu niti obavještajnu agenciju, ni direktno niti kao vanjski suradnik, niti sam ikada s njima radio. Moji su stavovi samo moji”, rekao je zviždač u aferi “Panama Papers”, koji i dalje ne želi otkriti svoj identitet. Također je opovrgnuo glasine da je špijun, piše Guardian.

On je uvjeren kako je objava 11.5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca potaknula novu i ohrabrujuću globalnu debatu.

“Tvrtke paravani često su povezane sa zločinom prikrivanja poreza. Ali Panama Papers pokazuju bez ikakve sumnje da, iako paravanske tvrtke same po sebi nisu nezakonite, one se po definiciji koriste za širok spektar ozbiljnih zločina. Nejednakost u prihodima jedan je od najvećih problema našeg vremena.

Veliki mediji do sada su se fokusirali na skandale onoga što je dopušteno i legalno u sustavu. Ono što je dopušteno je uistinu skandalozno i mora se promijeniti”, izjavio je zviždač.

WikiLeaks nije odgovorio na ponudu
On je prošle godine stupio u kontakt s istraživačkim novinarom njemačkih novina Suddeutsche Zeitung, Bastianom Obermayerom. S obzirom na ogroman broj dokumenata koji su trebali proučeni, medij koji ih je prvi dobio, ustupio ih je Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara ICIJ u Washingtonu. Oni su pristup dokumentima potom dopustili još sto medijskih kuća u 83 zemlje.

Zviždač tvrdi kako se javio i WikiLeaksu, no oni nisu ništa odgovorili na njegovu ponudu da objave Panama Papers. Isto se dogodilo i s nekoliko velikih medijskih kuća.

Novinari su čak godinu dana istraživali 2.6 terabajta podataka te 4. travnja objavili pojedina otkrića. Kroz tek nekoliko dana, 9. svibnja, doznat će se i tko su ljudi iz Hrvatske i regije koji su otvarali off shore račune.

Spreman surađivati s vlastima
Izvor navodi da je odlučio sve podatke podijeliti s novinarima zbog mnoštva nepravdi koje se mogu naći u djelima Mossack Fonsece, a koje su dokazani u dokumentima. Odmah po objavi afere, Mossack Fonesca je reagirao tvrdeći da tvrtka nije provodila nikakve ilegalne radnje.

Ipak, od objave podataka, države diljem svijeta tražile su uvid u dokumente, dok im je konzorcij ICIJ odbio pristup. Zviždač pak tvrdi kako je spreman surađivati s vlastima koliko god je u njegovoj moći. Također je naveo kako panamska tvrtka nije radila sama. Surađivali su, kaže, s gotovo svim velikim odvjetničkim tvrtkama u gotovo svim zemljama.

Zaključuje kako u doba neograničenog digitalnog pohranjivanja podataka i internetskim vezama koje nadilaze državne granice, sljedeća će revolucija biti digitalizirana.

“Ili je već počela”, zaključio je anonimni zviždač.

Izvor: Index.hr