fbpx

RASPRODAJE SE HRVATSKA Je li sljedeći korak prodaja na eBayu?

Hrvatski sabor u četvrtak zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika na što je Vladu potaknula odluka Ustavnog suda koji je utvrdio da plaće ustavnih sudaca, zbog načela trodiobe vlasti, ne bi smjela uredbom određivati Vlada, nego Sabor.

10:39 – Mostovi zastupnici napustili su sabornicu na poziv Mire Bulja, koji je reagirao to što su izneseni podaci o njemu koji su trebali biti zaštićeni zakonom. Kazao je kako su svi osim novoizabranih zastupnika imali šanse zaštiti nacionalne interese.

10:31 – Opačić je prozvala Vladu da su tvrtke o kojima su jučer odlučivali na telefonskoj sjednici već prodane, te navela kako je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već prodala ACI. ‘Problem je to što su ove tvrtke već prodane u zadnjih 15 – 20 dana, kada je predsjednica prodavala ACI, neću govoriti kojim zemljama i njihovim predsjednicima. Predsjednica je prodavala i neke druge tvrtke. Premijer Orešković prodao je već 10.000 hektara zemlje u Slavoniji, samo traži gdje će naći 10.000 hektara te zemlje u Slavoniji. Očito su ove tvrtke na političkoj razini već prodane. Možda je neke prodala i supruga gospodina Karamarka putem svoje agencije i svojih kućnih prijatelja. Bilo bi dobro da hrvatskim građanima odgovorite kome ste prodali ove tvrtke jer su one prodane ili će to ostati vaša mala tajna do daljnjega, ali ne još dugo. Vrlo brzo će se saznati kome su tvrtke prodane’, rekla je Opačić.

10:16 – Milanka Opačić iz SDP-a kazala je kako je jasno da ne postoji jasna većina u Saboru, jer već drugi tjedan nema glasovanja, a nema ni većine u Vladi jer ne bi bilo već tri sjednice u tjedan dana. ‘Ovakve teme kao što su privatizacija poduzeća koja smo zaštitili ne mogu se donositi na telefonskim sjednicama. I to ukazuje ili na mutne poslove ili na to da ne postoji većina u Vladi koja bi mogla izglasati tako nešto’, rekla je Opačić.

10:05 – Gordana Rusak pauzu je zatražila zbog izvoza proizvoda temeljen na znanju. Iznijela je podatke UNESC-a prema kojima je Hrvatska od 148 zemalja na 137. mjestu da zadržimo mlade školovane ljude. Radi usporedbe Crna Gora je na 81. mjestu. A po kapacitetu da privuče talente, Hrvatska je na 141. mjestu, a Crna Gora na 97.

9:59 – ‘Ne može telefonski, bez javne rasprave, bez javnog stava, što je analiza i podloga, zašto se ide u nekom smjeru’, rekao je Radimir Čačić.

9:54 – Irena Perijevčanin Vuksanović iz Hridi kazala je kako je neprimjerno i neozbiljno odlučivati o prodaji velikih hrvatskih firmi. ‘Je li sljedeći korak objava prodaje na eBayu’, rekla je u Saboru.
Traži izvanrednu sjednicu Saboru o tome što će se prodati i po kojoj metodologiji te da odluka Sabora obvezuje Vladu.
‘Čemu hitnost, čemu tajnovitost?’, rekla je Petrijavčanin Vuksanović.

9:35 – Prije nego je počela sjednica, zastupnici su zatražili stanku kako bi iznijeli svoje stavove o raznim temamam, a ponajviše o jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o promjeni statusa pojedinih tvrtki iz strateških u nestrateške kako bi se omogućila njihova prodaja.
‘Tražimo stanku sa kažemo svoj stav oko izmjene odluke o utvrđivanju trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za koje je jučer donesena na telefonskoj sjednici Vlade’, rekla je Dragica Zgrebec u ime kluba SDP-a.

Miro Bulj zatražio je stanku kako bi govorio o ‘obavještajnom podzemlju’ koje odaje privatne dokumentacije zaštićene zakonom.

9:20 – Kako je u prošlogodišnjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak utvrđeno da se umanjenje poreza neće primjenjivati na političare, odnosno na državne dužnosnike, po toj logici pale bi i plaće ustavnih sudaca. Da bi to spriječila, Vlada je uredbom propisala kako se njihove plaće računaju na temelju osnovice u pravosuđu i ta je uredba na snazi do lipnja.

Ne izmijeni li Sabor do tada Zakon o dužnosnicima, plaće ustavnih sudaca past će oko 15 posto, odnosno na razinu ministara ili predsjednika saborskih odbora, a plaća predsjednice Ustavnog suda na razinu plaće predsjednika Hrvatskog sabora.

Dnevnik.hr/ZDanas