fbpx

Suđenje Draženu Slavici vodit će sudac Boris Radman

Babić je ustvrdio da je dokazano kako je Slavica sebi nadležne o ovoj najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva obavijestio u roku od sedam minuta od saznanja

Draženu Slavici, bivšem šibenskom glavnom vatrogasnom zapovjedniku, na zadarskom Županijskom sudu će se u ponovljenom postupku suditi pred izmijenjenim sudskim vijećem. Ovaj mučni spis koji sadrži oko šest tisuća stranica, a sama optužnica 60-ak, kako doznajemo, dodijeljen je sucu Borisu Radmanu.

Postupak zbog stradavanja 12 vatrogasaca iz JVP-a Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice, kao i teško ozlijeđivanje Frane Lučića, jedinog preživjelog na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine se ponavlja jer je Vrhovni sud RH ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu zadarskog suda donesenu u rujnu 2013. godine pod predsjedanjem suca Borisa Babića i to zbog formalnih razloga.

Sve zbog – previda

– Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH utvrdilo je na sjednici je da je zadarski sud učinio previd jer je sudio po Kaznenom zakonu iz 1997. godine prema kojem, po zapriječenoj visini kazne, u Sudskom vijeću treba biti pet sudaca, a ne tri koliko ih je bilo tijekom sudskog postupka, rekao nam je Čedo Prodanović, Slavičin odvjetnik, kad se doznalo da je presuda ukinuta. Naglasio je kako vijeće Vrhovnog suda nije ulazilo u meritum predmeta je li Slavica kriv ili nije, iako je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo žalbu na oslobađajuću presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka navodeći ukupno 41 razlog. Prodanović je već tada izrazio nadu da će se spis vratiti istom vijeću, ponajviše zbog toga jer bi se u tom slučaju veći dio dokaznog postupka mogao samo pročitati. No, u međuvremenu je sudac Boris Babić imenovan predsjednikom Županijskog suda, što je optuženog Slavicu, ali i obitelji poginulih vatrogasaca, dovelo u nezgodnu situaciju i pred mogućnost da se postupak pretvori u sudsku trakavicu.

Suđenje Draženu Slavici počelo je u studenom 2010. godine nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskoga prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo koje je zastupao Zvonko Ivić iz šibenskog ŽDO-a Draženu Slavici na teret je stavljalo kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskog desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Tijekom tri godine sudac Boris Babić održao je više od 60 rasprava na kojima su saslušana 164 svjedoka i vještaka te donio oslobađajuću presudu, na koju se osim tužitelja žalio i punomoćnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević.

Suđenje će se možda odužiti

Oslobađajuću presudu sudac Babić obrazložio je nedostatkom dokaza da je Dražen Slavica bio izravno odgovoran za stradavanje 13 vatrogasaca. Naveo je kako tijekom dokaznog postupka nije utvrđeno da je Slavica određivao tko će tog dana ići na Kornate gasiti požar koji je zahvatio uglavnom travu i nisko raslinje, već da su to učinili zapovjednici DVD-a. Za preusmjeravanje kanadera s Kornata kazao je kako je obavljeno po zahtjevu zapovjednika na terenu i u vrijeme dok još nisu bili poznati razmjeri požara na Kornatu, a naveo je i kako nema dokaza da su zbog toga što nije obavijestio Centar 112 vatrogasci zadobili teže posljedice.

Babić je ustvrdio da je dokazano kako je Slavica sebi nadležne o ovoj najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva obavijestio u roku od sedam minuta od saznanja.

– Kada su helikopteri poletjeli nije u njegovoj nadležnosti. Vrijeme polijetanja helikoptera i umanjenje posljedica tragedije treba biti predmet dodatne analize i postupaka, istaknuo je sudac Babić izričući presudi te zaključio kako se sudsko vijeće nije bavilo pitanjima što i tko je izazvao požar, a da tragovi u okolišu nisu upućivali na eksploziju, kao ni ozljede, no ipak je ostavio otvorenu mogućnost za teoriju o zapaljenju nehomogene plinske smjese.

Ponavljanje postupka stoga ostavlja mogućnost da se i te okolnosti ispitaju, ali i oduži suđenje.

Zadarski list/ZDanas