fbpx

Uvodi se naplata pregleda na Hitnom prijemu za “one kojima nije hitno”

Na dnevnom redu sjednice Vlade u srijedu je izvješće Državnog odvjetništva o čijem se radu prošlih dana pisalo u medijima, odnosno nagađalo hoće li na čelu DORH-a i dalje ostati Dinko Cvitan.

10:50 – Vlada je odlučila da će RH nabaviti 16 američkih helikoptera Kiowa Warrior.

10:46 – O predloženim izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koje bi, uz ostalo, omogućile reviziju poslovanja središnje banke od strane Državnog ureda za reviziju, moći će se raspravljati tek kad se na njih očituje Europska središnja banka (ECB), odlučeno je na sjednici Vlade.

Mišljenje je to koje je Vlada uputila u Hrvatski sabor o prijedlogu izmjena Zakona o HNB-u, koje su predložila 45 saborska zastupnika. Tim su zakonskim prijedlogom željeli omogućiti da Državni ured za reviziju jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje središnje banke, kao i da se o godišnjem izvješću HNB-a raspravlja i glasuje na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Također, predlagalo se i da se mandati guvernera i viceguvernera ograničavaju na maksimalno dva šestogodišnja mandata.

No, kazao je zamjenik ministra financija Saša Drezgić, Sabor o tom zakonskom prijedlogu ne treba raspravljati sve dok ECB ne dostavi svoje očitovanje, koje je zatražilo Ministarstvo financija. Naime, pojasnio je, Hrvatska je kao članica Europske unije dužna savjetovati se s ECB-om u vezi sa svakim prijedlogom propisa iz područja nadležnosti te banke.

Među područjima o kojima se države članice moraju savjetovati s ECB-om su i prijedlozi zakona i drugih propisa koji se odnose na nacionalnu središnju banku, što je utvrđeno i samim Zakonom o HNB-u, zaključio je Drezgić.

10:40 – Vlada je donijela i odluku temeljem koje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture preuzima obvezu na teret državnog proračuna za sklapanje ugovora o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza na linijama na kojima zračni prijevoznici nemaju poslovnog interesa, a ta se linija smatra vitalnom za gospodarski i socijalni razvoj određene regije.

Na javnom su natječaju za održavanje takvih linija odabrani su Croatia Airlines i Trade Air, koji zbog toga imaju pravo na naknadu u ukupnom iznosu višem od 388 milijuna kuna za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

10:30 – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će od šk. god. 2016./2017. pristupiti novom modelu sufinanciranja srednjoškolskog prijevoza, odnosno uvođenju dohodovnog cenzusa. Time bi se u značajnoj mjeri racionalizirali troškovi i sustav učinio pravednijim – rekao je ministar Šustar, prenosi Jutarnji

10:15 – Vlada je sjednicu otvorila s prijedlogom izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a riječ je preuzeo resorni ministar Dario Nakić. On je predložio da se zakon donese po hitnom postupku, a Vlada je taj prijedlog prihvatila i uputila u Sabor na glasanje.

Tim prijedlogom povećava se maksimalni iznos participacije, a uvodi se i plaćanje pregleda na Hitnom prijemu u slučaju kada se utvrdi da zdravstveno stanje pacijenta nije hitno. Nakić je prijedlog izmjena objasnio riječima:

– Želimo spriječiti zloupotrebu. Povećat ćemo broj liječničkih timova Hitne službe u dijelovima zemlje koji su devastirani i zapostavljeni. Naš cilj nije ubiranje dodatnih prihoda, nego da oni ljudi koji su stvarno ugroženi imaju pravo na vrijeme dobiti kvalitetnu zaštitu – zaključio je Nakić.

Slobodna Dalmacija/ZDanas