fbpx

Zadar je domaćin 10. jubilarnog međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova

18 zborova u trodnevnoj će manifestaciji dati sve od sebe kako bi osvojili Veliku nagradu grada Zadra. Uz hrvatske stigli su i amaterski zborovi iz Latvije, Estonije, Poljske, Slovenije i Švedske. Bore se za zlatni, srebrni i brončani križić opatice Čike ali i novčanu nagradu.

Zadar je domaćin 10. jubilarnog međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova. 18 zborova u trodnevnoj će manifestaciji dati sve od sebe kako bi osvojili Veliku nagradu grada Zadra. Bienalna zadarska manifestacija ponovno je raspjevala grad. Uz hrvatske stigli su i amaterski zborovi iz Latvije, Estonije, Poljske, Slovenije i Švedske. Članice zborova govore:

Zborsko pjevanje iznimno je popularno u Švedskoj i dio je tradicije… Želja nam je da nas drugi čuju, da dobijemo potvrdu da ono što radimo dobro radimo… Da čujemo druge ansamble i to je prigoda da jedni od drugih naučimo nešto.

Uz natjecateljski dio u kojem se bore za zlatni, srebrni i brončani križić opatice Čike ali i novčanu nagradu, tu je i promenadni dio manifestacije….Gdje će osim službenog natjecanja zborovi pjevati po trgovima, ulicama grada. Tako da vjerujem da će Zadar stvarno oživiti pjesmom, zborskom pjesmom -nada se član žirija Tomislav Fačini.

Član žirija je i Makedonac Zapro Zaprov : Ja sam već treći put tu u žiriju i vidim da ljudi žive za to jer na takve manifestacije prenosi se kultura.
Hrvatska nema baš natjecanja zborova pogotovo međunarodnih tako da mi je drago da je baš Zadar snaga koja već godinama promovira zborsku kulturu na takav poseban način, ističe Fačini.

Ovo natjecanje izraslo je iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Zadru. Nositelj te tradicije prije svega je pjevačko društvo Zoranić. U Zadru su se od 70- ih godina održavale i Smotre pjevačkih zborova. 1997. manifestacija je dobila Međunarodni karakter i ove godine ima svoje jubilarno deseto izdanje.