fbpx

Zadar uvjerljivo pobijedio Zagreb i osigurao plasman u doigravanje

Odluka o trećem mjestu past će u posljednjem kolu. Kvarner je, naime, slavio na gostovanju kod Splita sa 73:79 i ostao bodovno izjednačen sa Zadrom (omjer 7-6), s tim da Riječani imaju bolju koš razliku u međusobnim susretima
Zadar je u srijedu navečer pred svojim navijačima uvjerljivo pobijedio Zagreb i osigurao plasman u doigravanje, jer je konačna razlika (17) bila veća od one kojom su “mravi” slavili u prvom susretu u Trnskom. Međutim, odluka o trećem mjestu past će u posljednjem kolu. Kvarner je, naime, slavio na gostovanju kod Splita sa 73:79 i ostao bodovno izjednačen sa Zadrom (omjer 7-6), s tim da Riječani imaju bolju koš razliku u međusobnim susretima. To znači da će, u slučaju da u posljednjem kolu u svojoj dvorani pobijede Cibonu, koja je sigurno druga, oni završiti na trećem mjestu, bez obzira na ishod susreta Gorica – Zadar. Zadrani tu utakmicu moraju dobiti i nadati se da će im najveći rival napraviti uslugu pobjedom u Rijeci. U tom svjetlu, nevjerojatan je i skandalozan podatak, objavljen na službenim stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza, da će se te dvije utakmice igrati u različitm terminima. Gorica – Zadar u subotu u 18, a Kvarner – Cibona u 19. Na to bi netko trebao hitno reagirati.

Zagreb vodio samo kratko

Zagreb je bolje otvorio, pogodio dvije trice (Cinac, Marčinković) i poveo 5:10 pa je Nazor već u četvrtoj minuti morao pozvati time-out. Nakon toga uslijedila je zadarska serija. Otvorio je Barać, nastavio Kraljević pa je tricu ubacio Bošnjak, a Delaš u kontranapadu zabio za 14:10. Pritom je Danijel Jusup zbog prosvjeda zaradio tehničku pogrešku, a iako Delaš nije realizirao slobodno bacanje, Kraljević je s nova tri poena kompletirao seriju 12-0 za +7, 17:10. Zagreb je, međutim, brzo opet uhvatio priključak preko Božića, Batura i Marčinkovića (19:17), da bi se Marinković i Barać pobrinuli za zadarskih +6 na kraju prve dionice, 23:17. Mogla je ta prednost biti i veća da “bijeli” nisu promašili čak šest penala.

Bošnjak tricom i dvicom, te Marinković s još četiri poena pobrinuli su se da Zadar u 24. minuti ode i na +9, 32:23, no opet se Zagreb brzo vratio zahvaljujući Božiću i Cincu. Uspjeli su gosti koš-faulom Milekovića i povesti 36:37, u međuvremenu je i Nazor zaradio tehničku pogrešku, ali u tom se razdoblju razigrao kapetan domaćih Lovre Bašić. Njegovim trima tricama, od kojih su dvije bile iz vrlo teških pozicija, Zadar se održao u vodstvu i dobio dodatno samopouzdanje za završnicu poluvremena. Još je nešto pridodao Marinković, da bi Barać tricom i dvicom vratio dotad najvećih +9, 51:42. Ipak, u posljednjem napadu Vladović je iz pogodio iz velike udaljenosti pa se u svlačionice otišlo sa šest razlike, 51:45. Iz statistike zanimljiv je podatak da je Zadar imao čak 12 skokova više (22-10), što je mogao i bolje kapitalizirati, ali u obrani je ipak bilo previše propusta.

Odvajanje na vrijeme

Zato je otvaranje drugog poluvremena bilo mnogo bolje. Barać i Bošnjak pogodili su trice, Delaš položio i “bijeli” su prvi put poveli dvocifrenom razlikom, 69:59. Marinković se pobrinuo da ta razlika u dva navrata naraste i na +12, no ponovno su “mravi” uhvatili priključak. I to preko zadarske četvorke Perić, Vladović, Batur, Marčinković. Zagreb je u 28. minuti smanio na samo -3, 67:64 pa je Nazor morao reagirati time-outom. Iz kojega su njegovi igrači izišli – fantastično! Ramljak je odmah zakucao, Delaš pogodio dvije trice, Bošnjak još jednu i u tren oka na semaforu je zasvijetilo +14, 78:64. Seriju 11-0 prekinuo je Marčinković tricom i ostavio Zagrebu tračak nade uoči posljednjih deset minuta igre, 78:67.

No, taj tračak nije dugo trajao, jer je Zadar furiozno krenuo u završnu dionicu. Delaš i Ramljak su, svaki sa po pet poena, odveli svoje na najvećih +21, 88:67 i pitanje pobjednika je u 33. minuti bilo riješeno. Malo opuštanje domaćih gosti su odmah kaznili serijom 9-0 za 88:76 pet minuta prije kraja, no razloga za paniku nije bilo. Bašić je izvrsnom asistencijom pronašao Ramljaka na polaganju, a onda se ovaj posve razigrao i nizom koševa odveo Zadar ponovno na +17, 97:80. U završne tri minute domaćima je ostao zadatak da pokušaju dobiti 20 razlike, za slučaj eventualnog trokuta s Kvarnerom i Zagrebom na kraju lige. Iako je Bošnjak pogodio svoju petu tricu iz pet pokušaja, u tome su ih ipak spriječili Perić i Marčinković pa ja završilo 17 razlike. Svejedno dovoljno za veliki i zasluženi pljesak s tribina.

Zadarski list/ZDanas