fbpx

ZAUSTAVLJENI SVI RADOVI TURISTIČKO-INFORMATIVNOG CENTRA Projekt izgradnje ima pogrešan statički proračun

Projekt izgradnje Turističko-informativnog centra u nekadašnjoj palači Cedulin ima pogrešan statički proračun i zbog toga su ovoga tjedna zaustavljeni svi radovi, doznali smo u Turističkoj zajednici Zadra koja je investitor projekta vrijednog 13 milijuna kuna.

U pitanju su razlike u tumačenju statičkog proračuna prema projektu izgradnje kojeg su nositelji zadarski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić. Nadzorni inženjeri iz tvrtke D&Z, vlasnika Zdravka Livakovića, zaustavili su gradnju tražeći izradu dodatnog statičkog proračuna, zbog čega je u ponedjeljak održan sastanak u Zagrebu s nadzornim inženjerima koji su praktično stopirali čitav projekt. Na gradilištu Turističko-informativnog centra uopće nema radnika niti se obavljaju bilo kakve aktivnosti jer se čeka usklađenje statičkih proračuna.

‘Moramo slušati struku’

Prema razvoju situacije, temelji palače Cedulin morat će se dodatno učvrstiti pilonima, što će dodatno i poskupiti projekt, pa će trebati napraviti i financijsku reviziju, odnosno dodatni troškovnik koji treba odobriti Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja kreditira projekt. Sada je sasvim sigurno da se turistička recepcija grada neće otvoriti za ovu turističku sezonu, a pitanje je hoće li uopće biti dovršena i ove godine. Puno je realnije očekivati dovršetak do iduće turističke sezone.

Zaustavljanje radova potvrdio nam je i nedavno izabrani novi direktor Turističke zajednice grada Zadra Ante Rados. On doduše ne vidi ništa alarmantno ili tragično u najnovijim zbivanjima oko projekta koji se u Zadru dugo čeka.

– Riječ je o objektu koji se nalazi na Poluotoku, u staroj gradskoj jezgri. Ima više modela rješenja nekih situacija. Radi se i o znanstvenom i o stručnom pristupu, tu je uključeno više strana, od konzervatora do građevinske struke… Sad se usklađuju ti stavovi. Normalna je stvar da će doći do nekakvih zastoja u realizaciji čitavog projekta. Ništa posebno, nije nikakva frka i panika. Mi bismo voljeli da je to ovo ljeto sve bilo gotovo i da smo se već normalno uselili u novi prostor, ali i ovako kako je bit će dobro. Stvari se rješavaju, suradnja postoji i to je to – kazao je Rados.

Je li riječ o nečijem propustu, zašto se sada projekt opet dorađuje?

– Propust je preteška riječ. To su momenti koji se naprosto pojavljuju. Postoji više modela rješenja, nisu to propusti. Mi kao investitori moramo slušati struku i čekamo da se koncepcije usklade – kazao je Rados, koji je potvrdio da je dodatnu izradu statičkog proračuna zatražila tvrtka D&Z iz Zadra koja je i ovlaštena za nadzor projekta.

Radovi do kraja godine

– Nadzor ima svoju funkciju i za to i postoji da nešto sugerira ako je potrebno i onda se projekt može doraditi, nadopuniti i sl. Za osiguranje statike postoji više funkcionalnih rješenja koje predlaže struka, postoje piloni, rešetke, sada se treba dogovoriti koje će rješenje biti najoptimalnije. Imali smo razgovore, konačno se rješenje zna, prihvaćeno je od strane nadzora i idemo dalje.

Piloni ili…?

– Ne znam još točno, to je stvar koja se još usklađuje, ali rješenje se nazire.

Koliko će to probiti predviđene proračune?

– Ne mora nužno jer u svakom troškovniku se ostavi prostor za ovakve situacije. Ništa značajno.

HBOR će to pratiti?

– Ako budemo promptni i aktualni u pogledu troškovnika i projektne dokumentacije koja to prati. Radovi bi definitivno mogli uskoro biti nastavljeni, odnosno tamo se radovi i dalje obavljaju, premda u smanjenom obujmu. Do kraja godine, nadamo se da će projekt biti dovršen. Projekt je u tijeku, nema nikakvih posebnih senzacija, sve je to manje-više uobičajeno. Bilo bi najbolje da ide sve glatko bez zastoja, ali to je tako kad se nešto gradi, pogotovo kad je riječ o lokalitetu spomeničke baštine. To je uvijek osjetljivo pitanje i zbog toga je malo sporije, ali to je bilo za očekivati – zaključio je Rados.

HBOR-ov kredit 8,5 milijuna kuna
Rekonstrukcija palače Cedulin ugovorena je sa Zajednicom Krekić Avangrad. Turističke zajednice i TIC raspolagat će s oko 550 kvadrata unutarnjeg plus 750 kvadrata vanjskog prostora, što je oko 1300 kvadratnih metara ukupno. Do sada je u uređenje palače Cedulin (projektna dokumentacija i inicijalna faza radova) uloženo 1.044.906,68 kuna. Sredstva Fonda za turizam za financiranje jugozapadnog krila TIC-a (radovi rušenja i demontaže, radovi sanacije i konsolidacije postojećeg zida i temeljnih konstrukcija, zemljani radovi i injektiranje te opremanje TIC-a) iznose milijun kuna. Dugoročan kredit iz sredstava HBOR-a, Program infrastruktura, odobren je u iznosu 8,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.273.979,01 kunu (s PDV-om), s tim što je još 500.000 kuna obećano iz Ministarstva kulture. U sklopu palače predviđeno je uređenje moderne dvorane, uz prezentaciju arheoloških nalaza pronađenih tijekom arheoloških istraživanja.

Zadarski.hr/ZDanas