fbpx

ZBOG SADNJE MARIHUANE UHIĆEN JOŠ 2012. GODINE 77-godišnjak opet prijavljen za uzgoj marihuane

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjakom u čijoj su kući u Pakoštanima, pronašli laboratorij za uzgoj marihuane i 460 stabljika visine od 50 do 106 centimetara.

Oprema i biljke su mu oduzeti, a on je uz kaznenu prijavu priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

Tomislav Rosan (77) zbog sadnje “trave” uhićen je još 2012. godine, a u tijeku mu je suđenje u kojem se brani da je marihuanu koristio za čaj koji mu pomaže pri zdravstvenim tegobama

Improvizirani laboratorij za uzgoj kanabisa s ukupno 430 biljki, od kojih je oko 350 izraslo do visine od pola metra, a 70-ak do 12 centimetara, pronašli su policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PU zadarske u podrumu kuće u Pakoštanima kod njihova starog znanca, 77-godišnjeg Tomislava Rosana. Kako doznajemo, osim biljki, koje su u kontroliranim uvjetima u njegovu, izvana nevidljivom kućnom laboratoriju, sasvim fino napredovale, policajci su mu tijekom pretrage pronašli i osušeno bilje spremno za konzumaciju, kao i sjemenke, zbog čega se osnovano sumnja da se poduzetni djedica ovim biznisom bavi već dulje vrijeme.

Rosan je uhićen i potom ispitan u prostorijama policije nakon čega je, u subotu, prepraćen pritvorskom nadzorniku i potom državnom odvjetniku na saslušanje te u večernjim satima i sucu istrage Županijskog suda u Zadru radi određivanja istražnog zatvora. To nam je potvrdio i dežurni Županijski državni dvjetnik Duško Berović koji je istaknuo kako je Državno odvjetništvo za 77-godišnjeg Pakoštanca zatražilo određivanje istražnog zatvora. No, nakon što ga je sudac istrage Hrvoje Visković saslušao, odlučeno je da Rosan ide kući.

– Prema stanju spisa proizlazi kako pronađena droga nije namijenjena daljnjoj prodaji, a osim toga, sva droga, kao i oprema, su mu oduzeti, kaže Visković te dodaje i kako Zakon nalaže da se osobe starije od 70 godina ne zadržavaju u istražnom zatvoru ukoliko ne postoje neke posebne okolnosti, a Rosan je prema kaznenoj evidenciji do danas neosuđivana osoba.

Rosana se tereti zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama propisanog člankom 190. i to za dva stavka – preprodaju i posjedovanje opreme za proizvodnju opojne droge. Za prvo djelo iz stavka 2. Rosanu je zapriječena kazna od jedne do 12 godina zatvora, a za drugo djelo iz stavka 6., od šest mjeseci do pet godina zatvorske kazne. No to nije sve. Iako ima 77-godina Rosan se odvažio nasrnuti na policijskog službenika koji je krenuo brojati njegove biljke. Odgurnuo ga je i sam ih počeo uništavati pa ga se tereti i za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi za što mu prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Rosanov laboratorij, za koji su neki skloni reći kako je samo bio smješten kod njega, sadržavao je rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla. Njemu je na Općinskom sudu u Zadru, pred sucem Ivanom Markovićem, u tijeku suđenje za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama po kaznenoj prijavi iz 2012. godine. Policajci su mu tada u vrtu obiteljske kuće u Pakoštanima pronašli nekoliko biljki za koje se danas, nakon što mu je u podrumu otkrivena impozantna plantaža i zavidno opremljen laboratorij, vjeruje kako su samo bile paravan.

Na sudu se brani kako je bolestan te da mu kanabis služi za liječenje gihta i ostalih bolesti od kojih pati. U svojoj obrani istaknuo je kako marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja te za obloge, a ispričao je i kako mu pomaže lijek spravljen od sjemenki kanabisa prokuhanih u mlijeku. No, količina bilja u njegovu laboratoriju zadovoljila bi potrebe i neke tvornice lijekova pa njegova obrana sada stoji na jako klimavim nogama.

Zadarski list/ZDanas