fbpx

AFERA LEASING Nastavljeno suđenje Anti Kurtoviću za prijevaru 52 građana

Svjedok Paulo Bajlo rekao je kako je Kurtović varalica te da ga je uvjeravao kako će sve biti u redu predstavljajući se kao vanjski suradnik Auto kuće Zadar

Nastavljeno je suđenje Anti Kurtoviću za prijevaru 52 građana pri kupnji automobila, brodova, stanova i građevinskih zemljišta. Jučer su na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinjom Anom Brkić, o okolnostima poslovanja s Kurtovićem, govorila tri svjedoka.

Toni J. Knežević je kazao kako je od Kurtovića htio kupiti stan jer je imao 50 tisuća eura od zemlje koju je prodao. On mu je rekao kako je njegov stric za kompenzaciju dobio nekoliko stanova na Višnjiku, na što mu je Knežević dao 20 tisuća eura, te su potpisali i kupoprodajni ugovor.

Potpisali i ugovor

– Zgrada se još radila, a Kurtović mi je rekao kako ćemo kad zgrada dobije uporabnu dozvolu sve potpisati, ali on stan nije isporučivao, rekao je 48-godišnji pomorac. Vrijednost stana od 70-ak kvadrata bila je 80 tisuća eura, što je, kazao je svjedok bilo povoljno, pa su otišli kod javnog bilježnika i sve potpisali.

– Ante mi je dao primjerak ugovora koji je bio potpisan, a za kaparu sam dobio i potvrdu ovjerenu kod javnog bilježnika. Dao sam mu još 25 tisuća eura i za to sam dobio potvrdu, ali za treću od 20 tisuća eura nemam nikakvu potvrdu. Iz firme koja je gradila zgradu rekli su mi da ne znaju tko je Ante Kurtović, a ni do danas nismo dobili stan, kao ni novac, ispričao je ovaj svjedok. Osim stana od Kurtovića je kupovao i automobil i to testni, za 15 tisuća eura koje mu je dao na ruke, ali ga nije odmah dobio već se to, kako je kazao, razvlačilo.

– Nisam dobio papir za taj novac koji sam mu dao, a dao sam mu i 10 tisuća eura za što sam podigao kredit. Obećavao mi je vozilo, ali nakon par dana je uhićen, rekao je Knežević koji je po svom svjedočanstvu s Kurtovićem bio u prijateljskim odnosima, ali s njim nije u kontaktu. Što se tiče vozila koje je naručio, radilo se o Audiju Q 5, u koji je uspio samo sjesti i to je to.

Željko Krezić Kurtoviću je dao 110 tisuća kuna za Audi A3, a do okrivljenika je došao preko jednog prijatelja koji ga je s njim spojio u kafiću.

– Taj auto vozio sam više od godine dana, ali mi je Kurtović rekao kako će mi dati drugo vozilo, jer da za ovo moje ima kupca. Vozio sam 5-6 vozila, neki su bili na leasing, a neki iz rent-a-car-a. Dvije godine sam vozio ta vozila. Osobno sam na ruke Anti u kuverti dao novac za auto. Tražim naknadu štete, a nisam do sada pokrenuo parnični postupak, kazao je svjedok. Krezić je naglasio kako je vjerovao Kurtoviću da može srediti papire za auto, ali se to nije dogodilo.

Kupovao auto i brod

Paulo Bajlo okrivljenika je upoznao u Auto kući Zadar, a ispričao je da mu je Kurtović ponudio Audi A4, za što mu je dao 25 tisuća eura.

– Auto je bio star 1,5 – 2 godine i vozio sam ga 9 mjeseci, nakon čega mi je dao drugo vozilo Audi A5, a ja sam inzistirao da bude prepisano na mene, ali se to nije dogodilo. On je varalica i ubjeđivao me je kako će sve biti u redu. Nakon toga sam vozio Audi Q5 za koji je trebalo platiti leasing, ali to se nije dogodilo i ja ostajem bez njega. Govorio mi je da je vanjski suradnik Auto kuće Zadar. Ja sam vozio i Audi A4 Cabrio koji je glasio na ime Antinog oca Gordana i bilo je obećanja kako će se ono prepisati na mene, ali to se nije dogodilo. Tražio sam vozilo koje će odgovarati mojim životnim potrebama, ali to nisam dobio i on je kupovao vrijeme za sebe. Ove sam automobile vozio od 2009. do 2011. godine, a ja sam na sudu dobio pravomoćnu presudu za mojih 25 tisuća eura koje sam dao Kurtoviću. Od okrivljenika je ovaj svjedok pokušao kupiti i brod za što je dao 34.700 eura u, kako je rekao, nazočnosti dva svjedoka.

– Prolazi vrijeme, nema broda, daje se zamjenski brod koji je bio na vezu Ede Barića i to na jedan dan. Prvo sam vidio brod marke Jenaue i on mi se svidio, a kasnije se radilo o brodu marke CR 240. Donesena je pravomoćna presuda u moju korist, ali ja novac neću nikada vidjeti. Uz 34.700 eura, dao sam Kurtoviću još 30 tisuća eura, ali mi je on ovaj iznos vratio. Mijenjao sam godišnje dva vozila, a što je radio i kao svim drugima (Kurtović op.a). Zdravstveno stanje mi nije dobro. Želim ovu priču što prije završiti, a ja ga ne želim ni vidjeti ni čuti, kazao je na kraju ovaj svjedok.

Sutkinja Brkić donijela je rješenje da će se danas nastaviti ispitivanje ostalih svjedoka u ovom slučaju.

Zadarski list/ZDanas