fbpx

AKCIJA BRZINA-KACIGA PU zadarska će provoditi pojačane aktivnosti u nadzoru prometa na cestama

Sutra, 28. lipnja 2016. godine, od 11 do 17 sati, policijski službenici PU zadarske će provoditi pojačane aktivnosti u nadzoru prometa na cestama, usmjerene na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila te ostale prekršaje koji utječu na stradavanje vozača mopeda i motocikla pod nazivom „Brzina-kaciga“.
Analizom stanja sigurnosti prometa na području naše policijske uprave, usporedbom pet mjeseci prošle i ove godine, razvidno je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7,8%, smanjenje smrtno stradalih osoba za 20% ili (1 osobu), povećanje broja teže ozlijeđenih osoba za 54% ili (23 osobe) te smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za 17% ili (35 osoba).
Dominantan propust-greška, odnosno okolnost koje su prethodile prometnim nesrećama u 2016. godini su nepropisna brzina, odnosno brzinaneprimjerena uvjetima na cesti (29,5%)i nepoštivanja prednosti prolaska (12%).
S obzirom na okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama zbog nepropisne odnosno neprilagođene brzine smrtno su stradale 3 osobe, 25 ih je teže, a 73 su osobe lakše ozlijeđene.
Prometne nesreće s najtežim posljedicama, od početka godine, dogodile su se na autocestiA1 (2 poginule osobe) te na glavnim državnim i županijskim cestama.
Praćenjem prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli evidentiran je značajan porast broja teško ozlijeđenih osoba, prvenstveno vozača ali i putnika te vrste vozila.
U 2016. godini (do 31. 05. ) ukupno se dogodilo 47 prometnih nesreća (52pn-2015.g.) u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli, a u istima je 18 osoba teško ozlijeđeno (11 osoba 2015. g.) dok ih je 13 lakše ozlijeđeno (26 osoba-2015.g.).
Među najčešćim greškama i uzrocima prometnih nesreća navedenih kategorija sudionika u prometu su: nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanjei obilaženje i dr.
U okviru najavljene akcije „Brzina-kaciga“, policijski službenici će zahvaćanjem najtežih prekršaja, ciljanom represijom, djelovati prema sudionicima u prometu, kako bi se sigurnost na našim cestama podigla na višu razinu.