round image on layout top

AKCIJA BRZINA-KACIGA PU zadarska će provoditi pojačane aktivnosti u nadzoru prometa na cestama

27. lipnja 2016. by urednik divider image

Sutra, 28. lipnja 2016. godine, od 11 do 17 sati, policijski službenici PU zadarske će provoditi pojačane aktivnosti u nadzoru prometa na cestama, usmjerene na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila te ostale prekršaje koji utječu na stradavanje vozača mopeda i motocikla pod nazivom „Brzina-kaciga“.
Analizom stanja sigurnosti prometa na području naše policijske uprave, usporedbom pet mjeseci prošle i ove godine, razvidno je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7,8%, smanjenje smrtno stradalih osoba za 20% ili (1 osobu), povećanje broja teže ozlijeđenih osoba za 54% ili (23 osobe) te smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za 17% ili (35 osoba).
Dominantan propust-greška, odnosno okolnost koje su prethodile prometnim nesrećama u 2016. godini su nepropisna brzina, odnosno brzinaneprimjerena uvjetima na cesti (29,5%)i nepoštivanja prednosti prolaska (12%).
S obzirom na okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama zbog nepropisne odnosno neprilagođene brzine smrtno su stradale 3 osobe, 25 ih je teže, a 73 su osobe lakše ozlijeđene.
Prometne nesreće s najtežim posljedicama, od početka godine, dogodile su se na autocestiA1 (2 poginule osobe) te na glavnim državnim i županijskim cestama.
Praćenjem prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli evidentiran je značajan porast broja teško ozlijeđenih osoba, prvenstveno vozača ali i putnika te vrste vozila.
U 2016. godini (do 31. 05. ) ukupno se dogodilo 47 prometnih nesreća (52pn-2015.g.) u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli, a u istima je 18 osoba teško ozlijeđeno (11 osoba 2015. g.) dok ih je 13 lakše ozlijeđeno (26 osoba-2015.g.).
Među najčešćim greškama i uzrocima prometnih nesreća navedenih kategorija sudionika u prometu su: nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanjei obilaženje i dr.
U okviru najavljene akcije „Brzina-kaciga“, policijski službenici će zahvaćanjem najtežih prekršaja, ciljanom represijom, djelovati prema sudionicima u prometu, kako bi se sigurnost na našim cestama podigla na višu razinu.MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr