fbpx

BALENOVIĆ Ako ministar Panenić ima poštene namjere, mora me vratiti u Inu!

Povodom održavanja Glavne skupštine INE i odluke Vlade RH da predloži tri nova člana u NO INE, oglasila se predsjednica udruge „Zviždač“ Vesna Balenović:
Čestitam na izboru novim članovima NO INE Damiru Vanđeliću, menadžeru iz ADRIS-a, Dariju Čehiću, odvjetniku iz Poreča i Luki Buriloviću, predsjedniku Hrvatske gospodarske komore. Vjerujem da se Vlada vodila visokim kriterijima pri odabiru novih članova, unatoč činjenici da izabrani nemaju prethodno iskustvo u naftnom biznisu. Među vodećim kriterijima vjerujem da je svakako bila iskrena spremnost za zaštitom narušenih hrvatskih nacionalnih interesa u INI.
Prošli tjedan razgovarala sam s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, koji je izjavio da moj povratak u INU nije moguć prije završetka arbitražnog postupka!? Doista ne znam koja je poveznica mog povratka u INU s arbitražnim postupkom između INE i MOL-a? Jeli u pitanju nerazumjevanje problema ili pokušaj daljnjeg odugovlačenja moje kalvarije i zaštite vinovnika moje kaznene prijave? Ako ministar Panenić ima poštene namjere, mora me vratiti u INU! Nadam se da neće biti tek jedan u nizu, koji je došao na poziciju da bi INU ogolio, a ne sačuvao!
Pitam se hoće li novoizabrani predsjednik Glavne skupštine INE ministar Panenić prepoznati i priznati pozitivnu ulogu zviždača u Hrvatskoj? Smatra li ministar Panenić da zviždače treba kažnjavati otkazima ili se zalagati za njihovu bezuvjetnu zaštitu? Odnos političkih elita prema zviždačima najbolji je pokazatelj iskrenosti zalaganja za nacionalne interese. U svim pravno uređenim državama zviždače cijene i uvažavaju., a zašto tako nije u Hrvatskoj mogu samo nagađati. Svakim danom iznova svjedočimo kako se s nevjerojatnom lakoćom u sam politički vrh uspijevaju probiti pojedinci, kojima bi u bilo kojoj pravno uređenoj državi sudili za veleizdaju i kriminal. Takvoj eliti sigurno zviždači nisu poželjni partneri!
Moram podsjetiti da je DORH potvrdio točnost navoda moje kaznene prijave o postojanju kriminala u INI. Ako ministar Panenić iskreno želi zaštititi nacionalne interese u INI, onda bi mu jedan od prvih poteza trebao biti moj povratak. Ja sam se dokazala u borbi protiv kriminala, a ministar bi svojim postupcima i odlukama to tek trebao dokazati. Preostaje nam vidjeti kome će se ministar Panenić prikloniti, dosadašnjem kontinuitetu devastacije i pljačke INE ili zaštiti interesa naše nacionalne naftne kompanije, pravdi i poštenju?

Vesna Balenović
Predsjednica udruge Zviždač.