fbpx

Boris Babić pola sata prije sjednice povukao zahtjev za razrješenjem Željka Rogića

Provođenjem eventualnog stegovnog postupka koji bi započeo s jučerašnjim datumom, prolongirao bi se i izbor novog suca Općinskog suda u Zadru

Unatoč najavi o pokretanju postupka razrješenja predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića, to se jučer na Državnom sudbenom vijeću (DSV) nije dogodilo. Naime, prijedlog za Rogićevo razrješenje, kojega je krajem svojega mandata u studenom prošle godine potpisao bivši predsjednik Županijskog suda Vladimir Mikolčević, njegov nasljednik Boris Babić je pola sata prije same sjednice povukao.

– Prije svega potvrđujem podatak da je povučen prijedlog za pokretanje stegovnog postupka protiv aktualnog predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića i to iz razloga što njegov mandat traje do 1. srpnja 2016. godine. Drugim riječima, nesvrhovito je i bespredmetno utvrđivanje njegove stegovne odgovornosti u trenutku kada mu mandat faktički i formalno prestaje, te se očekuje izbor novog predsjednika Općinskog suda u Zadru do 1. srpnja 2016. Svakim daljnjim inzistiranjem na provođenju stegovnog postupka koji bi započeo s današnjim danom i zasigurno potrajao neko vrijeme, samo bi dovelo u pitanje trenutak odluke o izboru novog predsjednika. Naime, taj izbor se ne bi mogao provesti dok se ne okonča stegovni postupak, budući je Željko Rogić jedan od kandidata za tu dužnost u sljedećem mandatu.

Pokretanje stegovnog postupka, pa tako i povlačenje zahtjeva sukladno čl. 67. St. 2. Zakona o državnom sudbenom vijeću spada u nadležnost institucije predsjednika Županijskog suda bez obzira na to koja osoba u konkretnom trenutku obnaša tu dužnost tako da je potpuno irelevantno što je zahtjev podnio bivši predsjednik suda Vladimir Mikolčević na kraju svog mandata, stoji u odgovoru aktualnog predsjednika Županijskog suda u Zadru. Inače, u Mikolčevićevoj prijavi je stajalo kako je Rogić “svojim ponašanjem nanio štetu ugledu Općinskog suda u Zadru na čijem je čelu, dijela sudaca toga Suda od kojih su neki podnijeli i privatne tužbe, ugledu Županijskog suda u Zadru i njegovog predsjednika”.

Rogić koji je na funkciji predsjednika Općinskog suda od srpnja 2012. godine tijekom svog mandata je otvoreno govorio o nepotizmu na zadarskom sudu, kao i neradu pojedinih sudaca, čiji su članovi obitelji suci na istom tom ili višem Županijskom sudu.

Još uvijek aktualni predsjednik izrazio je zadovoljstvo povlačenjem rasprave o njegovom razrješenju.

– O tome me je obavijestio Željko Šarić, predsjednik DSV-a i sada slijedi borba za novi mandat. Tijekom sljedeća dva tjedna bit će ispitani kandidati za mjesto predsjednika Općinskog suda u Zadru, rekao nam je Željko Rogić, koji je odluku o svojoj sudbini čekao u sjedištu DSV-a. Uz Rogića, kandidati za čelno mjesto Općinskog suda su i njegov zamjenik Ante Bačić, ali i kaznene sutkinje Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov i Ana Brkić, bivša predsjednica nekadašnjeg Općinskog suda u Pagu Ivana Parać te parnični sudac Mario Pešić.

Zadarski list/ZDanas

Foto: Zadarski.hr