round image on layout top

Boris Babić pola sata prije sjednice povukao zahtjev za razrješenjem Željka Rogića

10. lipnja 2016. by urednik divider image

Provođenjem eventualnog stegovnog postupka koji bi započeo s jučerašnjim datumom, prolongirao bi se i izbor novog suca Općinskog suda u Zadru

Unatoč najavi o pokretanju postupka razrješenja predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića, to se jučer na Državnom sudbenom vijeću (DSV) nije dogodilo. Naime, prijedlog za Rogićevo razrješenje, kojega je krajem svojega mandata u studenom prošle godine potpisao bivši predsjednik Županijskog suda Vladimir Mikolčević, njegov nasljednik Boris Babić je pola sata prije same sjednice povukao.

– Prije svega potvrđujem podatak da je povučen prijedlog za pokretanje stegovnog postupka protiv aktualnog predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića i to iz razloga što njegov mandat traje do 1. srpnja 2016. godine. Drugim riječima, nesvrhovito je i bespredmetno utvrđivanje njegove stegovne odgovornosti u trenutku kada mu mandat faktički i formalno prestaje, te se očekuje izbor novog predsjednika Općinskog suda u Zadru do 1. srpnja 2016. Svakim daljnjim inzistiranjem na provođenju stegovnog postupka koji bi započeo s današnjim danom i zasigurno potrajao neko vrijeme, samo bi dovelo u pitanje trenutak odluke o izboru novog predsjednika. Naime, taj izbor se ne bi mogao provesti dok se ne okonča stegovni postupak, budući je Željko Rogić jedan od kandidata za tu dužnost u sljedećem mandatu.

Pokretanje stegovnog postupka, pa tako i povlačenje zahtjeva sukladno čl. 67. St. 2. Zakona o državnom sudbenom vijeću spada u nadležnost institucije predsjednika Županijskog suda bez obzira na to koja osoba u konkretnom trenutku obnaša tu dužnost tako da je potpuno irelevantno što je zahtjev podnio bivši predsjednik suda Vladimir Mikolčević na kraju svog mandata, stoji u odgovoru aktualnog predsjednika Županijskog suda u Zadru. Inače, u Mikolčevićevoj prijavi je stajalo kako je Rogić “svojim ponašanjem nanio štetu ugledu Općinskog suda u Zadru na čijem je čelu, dijela sudaca toga Suda od kojih su neki podnijeli i privatne tužbe, ugledu Županijskog suda u Zadru i njegovog predsjednika”.

Rogić koji je na funkciji predsjednika Općinskog suda od srpnja 2012. godine tijekom svog mandata je otvoreno govorio o nepotizmu na zadarskom sudu, kao i neradu pojedinih sudaca, čiji su članovi obitelji suci na istom tom ili višem Županijskom sudu.

Još uvijek aktualni predsjednik izrazio je zadovoljstvo povlačenjem rasprave o njegovom razrješenju.

– O tome me je obavijestio Željko Šarić, predsjednik DSV-a i sada slijedi borba za novi mandat. Tijekom sljedeća dva tjedna bit će ispitani kandidati za mjesto predsjednika Općinskog suda u Zadru, rekao nam je Željko Rogić, koji je odluku o svojoj sudbini čekao u sjedištu DSV-a. Uz Rogića, kandidati za čelno mjesto Općinskog suda su i njegov zamjenik Ante Bačić, ali i kaznene sutkinje Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov i Ana Brkić, bivša predsjednica nekadašnjeg Općinskog suda u Pagu Ivana Parać te parnični sudac Mario Pešić.

Zadarski list/ZDanas

Foto: Zadarski.hrMARJANA BOTIĆ...

Gradska vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić poslala je priopćenje za...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ HDZ...

Priopćenjem za medije oglasio se Marko Pupić-Bakrač, županijski vijećnik...

read more

BURNA SJEDNICA Sabljar...

Predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, kao članica Odbora...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr