round image on layout top

HDZ doveden do zida: Karamarko se mora povući kako bi stranka opstala

9. lipnja 2016. by urednik divider image

HDZ proživljava duboku krizu, i to upravo zbog onoga na što je niz političkih komentatora i analitičara upozoravao proteklih tjedana – neiskupljivo kompromitirani Tomislav Karamarko drži stranku kao taoca.

A broj sukoba u stranci raste iz dana u dan.

Prvo je Andrej Plenković na Saboru HDZ-a 28. svibnja okupljenima kazao kako “stranka ne smije biti talac jednoga čovjeka”. Dio HDZ-ovaca napao je HDZ-ovog europarlamentaraca, no broj nezadovoljnika u stranci nastavio je rasti.

Glas je nakon Plenkovića podigao i dojučerašnji glavni tajnik HDZ-a. Milijan Brkić, u društvu s još nekoliko članova Predsjedništva HDZ-a, pozvao je Tomislava Karamarka na odgovornost zbog političke krize na sjednici Predsjedništva.

Prema priznanjima Darka Milinovića, Brkićevo krilo je na kraju ostao u manjini – Karamarko je utišao kritičare. Nezadovoljni Brkić okršaj je okončao oštrom porukom: “Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive”.

Šeks: Povlačenje Karamarka u nacionalnom interesu

Nije trebalo dugo čekati da je jave i drugi disonantni glasovi unutar stranke. HDZ-ov veteran i ustavotvorac Vladimir Šeks prije 3 dana je također odlučio odmaknuti se od Karamarka, navodeći kako je “u najvećem nacionalnom interesu da Karamarko odstupi”.

Šeksov nedavni apel i promjena kursa znakoviti su, s obzirom da je još krajem svibnja Šeks tvrdio kako “nema Vlade bez Karamarka” i da si HDZ “ne može dopustiti povlačenje Karamarka zbog svojeg statusa i digniteta”.

U roku od tjedan dana, Šeksa su aktualne političke okolnosti očigledno uvjerile kako si HDZ, ali i Hrvatska, mogu i moraju dopustiti povlačenje Karamarka iz Vlade.

Varaždinski HDZ protiv Karamarka

Samo dan nakon Šeksovog zahtjeva da Karamarko odstupi, šefu HDZ-a usprotivilo se i cijelo varaždinsko krilo stranke.

“Događaj koji je obilježio, ne samo današnji dan već i nekoliko proteklih tjedana u Republici Hrvatskoj, je situacija koja se tiče Vlade RH-a, odnosno problema u njezinom funkcioniranju.

Vidjeli ste prije sat vremena da će se pokrenuti opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Vrlo jasan je stav Predsjedništva HDZ-a Varaždin da je jedino rješenje krize, ono što su neki članovi HDZ-a već ranije rekli – da prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku”, poručio je predsjednik varaždinske organizacije HDZ-a Damir Habijan 7. lipnja.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević ekspresno je zatražio ostavke varaždinskih HDZ-ovaca.

Pobuna europarlamentaraca

I onda jučer – završni udarac. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier otvoreno su se suprotstavili Tomislavu Karamarku te pozvali zastupnike HDZ-a u Hrvatskom saboru da, suprotno njegovom naputku, ne sudjeluju u rušenju Vlade.

“Uvjereni smo da je interes države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca. U ovom trenutku smatramo da je umjesto rušenja Vlade koju je HDZ formirao, u nacionalnom interesu njena stabilnost i funkcionalnost. Izražavamo solidarnost s vama i pozivamo vas da glasujete po savjesti za dobrobit Hrvatske”, napisali su HDZ-ovi europarlamentarci svojim kolegama u Saboru.

Svi navedeni pritisci urodili su plodom – Tomislav Karamarko jučer popodne odlučio je predložiti kompromis, i to u vidu povlačenja, pod uvjetom da se povuku i Tihomir Orešković, i Božo Petrov.

Karamarko tako želi spasiti obraz, no stranačka realnost ostaje neumoljiva. Šef HDZ-a od samog početka ove mučne borbe za vlast imao je samo dvije opcije – izvesti političko čudo i ostati na vlasti ili udovoljiti zahtjevima MOST-a i oporbe pa odstupiti.

Ovo potonje dolazi uz dodatno odricanje, kojeg je Karamarko itekako svjestan. Čovjek koji se odrekne vlasti te udovolji zahtjevima oporbe i novoafirmiranog MOST-a HDZ-u nanosi udarac od kojega se stranka neće oporaviti u dogledno vrijeme, i koji će je veoma vjerojatno stajati izbora.

A takav čovjek, nakon povlačenja iz Vlade, ne može ostati na čelu HDZ-a.

Index.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr