fbpx

HDZ doveden do zida: Karamarko se mora povući kako bi stranka opstala

HDZ proživljava duboku krizu, i to upravo zbog onoga na što je niz političkih komentatora i analitičara upozoravao proteklih tjedana – neiskupljivo kompromitirani Tomislav Karamarko drži stranku kao taoca.

A broj sukoba u stranci raste iz dana u dan.

Prvo je Andrej Plenković na Saboru HDZ-a 28. svibnja okupljenima kazao kako “stranka ne smije biti talac jednoga čovjeka”. Dio HDZ-ovaca napao je HDZ-ovog europarlamentaraca, no broj nezadovoljnika u stranci nastavio je rasti.

Glas je nakon Plenkovića podigao i dojučerašnji glavni tajnik HDZ-a. Milijan Brkić, u društvu s još nekoliko članova Predsjedništva HDZ-a, pozvao je Tomislava Karamarka na odgovornost zbog političke krize na sjednici Predsjedništva.

Prema priznanjima Darka Milinovića, Brkićevo krilo je na kraju ostao u manjini – Karamarko je utišao kritičare. Nezadovoljni Brkić okršaj je okončao oštrom porukom: “Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive”.

Šeks: Povlačenje Karamarka u nacionalnom interesu

Nije trebalo dugo čekati da je jave i drugi disonantni glasovi unutar stranke. HDZ-ov veteran i ustavotvorac Vladimir Šeks prije 3 dana je također odlučio odmaknuti se od Karamarka, navodeći kako je “u najvećem nacionalnom interesu da Karamarko odstupi”.

Šeksov nedavni apel i promjena kursa znakoviti su, s obzirom da je još krajem svibnja Šeks tvrdio kako “nema Vlade bez Karamarka” i da si HDZ “ne može dopustiti povlačenje Karamarka zbog svojeg statusa i digniteta”.

U roku od tjedan dana, Šeksa su aktualne političke okolnosti očigledno uvjerile kako si HDZ, ali i Hrvatska, mogu i moraju dopustiti povlačenje Karamarka iz Vlade.

Varaždinski HDZ protiv Karamarka

Samo dan nakon Šeksovog zahtjeva da Karamarko odstupi, šefu HDZ-a usprotivilo se i cijelo varaždinsko krilo stranke.

“Događaj koji je obilježio, ne samo današnji dan već i nekoliko proteklih tjedana u Republici Hrvatskoj, je situacija koja se tiče Vlade RH-a, odnosno problema u njezinom funkcioniranju.

Vidjeli ste prije sat vremena da će se pokrenuti opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Vrlo jasan je stav Predsjedništva HDZ-a Varaždin da je jedino rješenje krize, ono što su neki članovi HDZ-a već ranije rekli – da prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku”, poručio je predsjednik varaždinske organizacije HDZ-a Damir Habijan 7. lipnja.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević ekspresno je zatražio ostavke varaždinskih HDZ-ovaca.

Pobuna europarlamentaraca

I onda jučer – završni udarac. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier otvoreno su se suprotstavili Tomislavu Karamarku te pozvali zastupnike HDZ-a u Hrvatskom saboru da, suprotno njegovom naputku, ne sudjeluju u rušenju Vlade.

“Uvjereni smo da je interes države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca. U ovom trenutku smatramo da je umjesto rušenja Vlade koju je HDZ formirao, u nacionalnom interesu njena stabilnost i funkcionalnost. Izražavamo solidarnost s vama i pozivamo vas da glasujete po savjesti za dobrobit Hrvatske”, napisali su HDZ-ovi europarlamentarci svojim kolegama u Saboru.

Svi navedeni pritisci urodili su plodom – Tomislav Karamarko jučer popodne odlučio je predložiti kompromis, i to u vidu povlačenja, pod uvjetom da se povuku i Tihomir Orešković, i Božo Petrov.

Karamarko tako želi spasiti obraz, no stranačka realnost ostaje neumoljiva. Šef HDZ-a od samog početka ove mučne borbe za vlast imao je samo dvije opcije – izvesti političko čudo i ostati na vlasti ili udovoljiti zahtjevima MOST-a i oporbe pa odstupiti.

Ovo potonje dolazi uz dodatno odricanje, kojeg je Karamarko itekako svjestan. Čovjek koji se odrekne vlasti te udovolji zahtjevima oporbe i novoafirmiranog MOST-a HDZ-u nanosi udarac od kojega se stranka neće oporaviti u dogledno vrijeme, i koji će je veoma vjerojatno stajati izbora.

A takav čovjek, nakon povlačenja iz Vlade, ne može ostati na čelu HDZ-a.

Index.hr/ZDanas