fbpx

HDZ tvrdi da ima većinu, MOST napustila još 3 člana, premijer će se izjasniti danas

Najveća politička drama u novijoj hrvatskoj povijesti traje i dalje, situacija se mijenja iz sata u sat, dok hrvatska javnost čeka da glavni akteri konačno donesu odluke.

HDZ već danima najavljuje preslagivanje, samouvjereno tvrdeći kako imaju 76 potrebnih ruku u Saboru, pa i više od toga.

Podsjetimo, HDZ-ov Franjo Lucić jučer je kazao kako će HDZ već sutra imati novu većinu, dok je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević to rekao još u ponedjeljak – on tvrdi kako HDZ i bez oporbe ima dovoljno ruku za rušenje Oreškovića.

Petrov sve te priče više nije mogao slušati, pa je jučer održao konferenciju za medije. Vidno ljutit kazao je kako više ne želi slušati priče o preslagivanju. Političkim protivnicima je poručio – ili postrojite svojih 76 zastupnika u Saboru i pokažite većinu, ili idemo na nove izbore. Licitacija više nema, kazao je Petrov.

Tijek događaja:

11:25 Zastupnica Gordana Rusak, članica Kluba zastupnika HSLS-a, novinarima je rekla da njihov klub zastupnika još nije odlučio hoće li podržati SDP-ov zahtjev za raspuštanjem Sabora.

11:19 HDZ-ovac Darko Milinović reagirao je preko otvorenog pisma na kritiku koju su Tomislavu Karamarku uputili HDZ-ovi eurozastupnici.

11:15 HDZ-ov Andrija Mikulić, predsjednik Odbora za medije, za Index je izjavio kako mu je žao što danas nije bilo kvoruma te da se pojedinci služe metodama opstrukcije, ne govoreći o nikome konkretno.

I on, kao i većina HDZ-ovaca, uvjerava javnost o najavljenoj saborskoj većini. Evo što je rekao za Index.

11:02 Na Indexovu anketu odgovorilo je najmanje 35 tisuća ljudi, koji su se izjasnili za koga bi glasali na novim izborima. Ponudili smo vam i neke opcije koje trenutno ne postoje, ali su itekako moguće. Evo kako trenutno diše Hrvatska.

10:57 Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić nisu više članovi MOST-a i osnivaju vlastiti Klub zastupnika. Kako kaže Lovrinović, njima je nakon nekoliko mjeseci jasno da MOST-om upravlja netko sa strane te da je Petrova opila moć.

Zalažu se za formiranje nove, kvalitetne Vlade, ili raspisivanje novih izbora. Što je sve rekao Ivan Lovrinović na konferenciji za medije, pročitajte ovdje.

10:15 Zastupnik Mosta Miro Bulj obratio se novinarima u Saboru još jednom ponovivši da je svih 12 zastupnika ove stranke jedinstveno.

“U javnosti se pojavilo da je 12 Mostovaca rascijepano, da ćemo se prodati. Nama je najvažniji obraz, šaljemo im poruku – nećete. Oni ako imaju 76, onda tu nema problema. Neka izađu sa 76 i to je to. Ili neka prihvate jednostavnu ponudu o novom potpredsjedniku Vlade.

10:02 Potpredsjednik Sabora i član Domoljubne koalicije iz HSP-a Ante Starčević Ivan Tepeš pred novinarima se izmotavao oko suradnje sa SDSS-om.

“HDZ je preuzeo na sebe posao prikupljanja potpisa, oni uvjeravaju da imaju dovoljno potpisa. Rekli su da će biti skoro, ja se nadam što prije. Vjerujem koalicijskim partnerima da znaju što rade, bez tog povjerenja ne bi surađivali. Ne mogu komentirati nešto o čemu nemam punu informaciju”, rekao je Tepeš.

9:45 HDZ-ov Andrija Hebrang danas je za N1 rekao kako je do krize vlasti došlo zbog medija “koji su 99 posto lijevi”. Na pitanje bi li u preslagivanju moglo biti ucjena, pa i da se od HDZ-a trži da odstupi ministar Hasanbegović, Hebrang je ustvrdio da je to normalno.

9:23 Odbor za informiranje, informatizaciju i medije koji se danas trebao sastati nema kvoruma. Bez obzira na to šest prisutnih se sastalo te će obaviti razgovor s petoricom kandidata koji su se javili na natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a.

8:54 Premijer Tihomir Orešković danas poslijepodne bi se trebao obratiti javnosti. Njegova izjava očekuje se između 15:30 i 16:00 sati.

Premijer bi prethodno trebao nazočiti potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, a nakon potpisivanja ugovora u 15:40 je predviđeno obraćanje medijima.

8:50 HDZ-ova zastupnica Sanja Putica sinoć je izjavila kako nema šanse da HDZ odustane od opoziva premijera Oreškovića. Što je sve rekla na tu temu pročitajte ovdje.

8:00 HDZ je spreman i na Vladu s Miloradom Pupovcem i SDSS-om, no probleme bi im mogli stvarati partneri HSP AS i HRAST. Naime, i Pero Ćorić i Ladislav Ilčić rekao je kako im takva Vlada ne bi bila prihvatljiva.

7:50 Ovih dana u medijima se počelo spekulirati i o potencijalnim novim mandatarima hrvatske Vlade. Najizgledniji kandidati su aktualni ministar financija Zdravko Marić te glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

7:30 Konferenciju za medije najavili su i odmetnuti MOST-ovci na čelu s Ivanom Lovrinovićem. On je jučer govorio o uvjetima potrebnim da bi se on i kolege Juro Martinović te Ivica Mišić priklonili na jednu od strana.

Podsjetimo, Ivan Lovrinović je u srijedu pozvao svu trojicu, Tomislava Karamarka, Božu Petrova te Tihomira Oreškovića da podnesu ostavke.

7:15 Premijer Tihomir Orešković jučer se nije pojavljivao u javnosti niti davao ikakve izjave za medije. Njegovo obraćanje mogli bismo čuti danas, kada bi trebao dati svoj komentar na posljednje događaje najveće političke drame u novijoj hrvatskoj povijesti.

Index.hr/ZDanas