fbpx

MARKO PUPIĆ BAKRAČ ODGOVARA DIREKTORICI ZRAČNE LUKE IRENI ĆOSIĆ Direktorica Zračne luke ima očiglednih problema

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač poslao je medijima priopćenje u kojem odgovara direktorici zračne luke Ireni Čosić. Priopćenje prenosimo u cijelosti


Pitanja u svezi ZL Zadar u kojoj se stalno vuku afere i spominje se u negativnom kontekstu postavio sam članovima NO i predstavnicima vlasnika kao vijećnik u Gradskom vijeću grada Zadra. Smatram da članovi NO i predstavnici vlasnika moraju biti upoznati sa situacijom na ZL Zadar te da nisu maloumni ljudi umjesto kojih netko treba odgovarati na pitanja. Da li je Irenu Ćosić netko ovlastio da istupa u ime članova NO i predstavnika vlasnika te odgovara na pitanja postavljena njima ?
Direktoricu ZL niti sam spominjao niti sam od nje tražio bilokakve odgovore. Nakon njezinog nesuvislog očitovanja jasno je i zašto. Radi se o osobi sa očiglednim problemima koja se nije u stanju nositi sa situacijom.
Da rezimiram.
Ukoliko je dobit u 2013 godini iznosila 7 776 299 kuna te je u 2014 pala na 3 450 530 kuna a u 2015 na svega 985 414 kuna jednostavnom računicom dolazi se do činjenica da je izgubljena dobit za 2014 i 2015 godinu u odnosu na 2013 godinu preko 11 miliona kuna. Dobit je izgubljena zbog pada marže na cigarete, promjene zakonske regulative, zato jer je bivša direktorica zaposlila radnike koji su bili na određeno za stalno… kako god zbrajali matematika se ne slaže. Ako su 2014 godine i nastupile sve ove nesretne okolnosti koje direktorica navodi opet ostaje misterij pad dobiti u 2015 godini u odnosu na 2014 godinu od 3,5X . Da ne pričam da direktorica u svom očitovanju iznosi i niz netočnih podataka što će nadam se članovi NO provjeriti.
Investicije su višestruko pale jer nema novaca, nisu ishodovane dozvole i jer je za to kriva bivša direktorica.
Što se tiče javne nabave za koju direktorica tvrdi da je sve isto kao i prethodnih godina na stranicama ZL Zadar kada se otvori plan nabave može se uočiti slijedeće:
-u 2013 godinu 2 bagatelne nabave ( bez natječaja) i 27 otvorena postupka ( natječaj).
-u 2014 godini 31 bagatelna nabava i 3 pregovaračka postupka (bez natječaja) te 22 otvorena postupka (natječaj).
-u 2015 godini 68 bagatelna nabava i 2 pregovarački postupak (bez natječaja) te svega 4 otvorena postupka (natječaj).
Mislim da je razlika neusporediva i više nego očita. Među djelatnicima ZL kruži pošalica da kad POSSEHL-u ponestane novaca dođe nešto raditi na zračnu luku.
Svi koji imaju bilo kakvog pojma o reviziji i procesu revizije znaju da Državna revizija daje tri vrste mišljenja :
-bezuvjetno
-uvjetno
-negativno
Na primjer uvjetno mišljenje je dobila ZL Pula. Dakle netočno je da više ne postoji uvjetno mišljenje. To bi Irena Ćosić trebala znati. Isto tako notorna je glupost da se revizori ponašaju kao učitelji u školi pa izričući negativnu ocjenu još se ispričavaju. Oni jednostavno izvrše pregled i nakon nekog vremena pošalju mišljenje na očitovanje. Irena Ćosić relativizira negativan nalaz državne revizije na način kao da je to sve tehničke prirode, ništa strašno ali ako joj se uzima za zlo nije ona kriva nego njezini suradnici !?
Ako su nezakonitosti koje utvrdi Državna revizija irelevantne a njihovo mišljenje nebitno čemu onda uopće služi Državna revizija ?
Mene osobno uopće ne zanimaju odgovori Irene Ćosić niti ih tražim. Isključivo me zanima očitovanje članova NO i predstavnika vlasnika.
Zanima me da li oni stoje iza toga da je za višestruki pad dobiti kriva marža na cigarete, nesretne okolnosti, bivša direktorica … ?
Zanima me da li oni stoje iza toga da je za pad investicija kriv nedostatak novca, neishodovanje dozvola i bivša direktorica?
Zanima me da li je za njih normalno da bagatelna nabava i pregovarački postupak (nabava bez natječaja) budu gotovo isključivi način nabave?
Zanima me da li je za njih negativno mišljenje Državne revizije irelevantno i tehničke prirode?
Zanima me da li oni stoje iza onoga što se događa na ZL Zadar i kako se vodi ZL Zadar ?
Ako stoje nadam se da su spremni snositi odgovornost za eventualne posljedice koje će iz toga proisteći.

P.S
Projekt za našu kuću u Zadru (koja je izgrađena prije nego je Katica postala direktorica ZL uz pomoć naših roditelja) i naslijeđenu obiteljsku kuću na Pagu radila je tvrtka Tobis inženjering d.o.o koja je u vlasništvu Katičine sestre i nikada nije poslovala sa ZL. Što je vrlo lako provjerljivo. S kime i kako poslujemo od kada Katica više nije na ZL (gotovo 3 godine) sasvim je nebitno i to je najmanje problem Irene Ćosić.

Vijećnik U Gradskom vijeću Grada Zadra
Marko Pupić-Bakrač