fbpx

Ministarstvo će ukloniti 140.000 tona otpada Crnog brda

Tvrtka MLM Group-Zagreb d.o.o. je do 31. prosinca 2015. godine mogla dobrovoljno ukloniti otpad, a to nije učinila. Stoga slijedi prisilno izvršenje rješenja putem treće osobe, izvijestili su nas iz resornog ministarstva, pojašnjavajući kako je u međuvremenu nastao problem i zbog toga što je nad tvrtkom otvoren predstečajni postupak

“Crno brdo”, 140.000 tona otpada iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura, koji je tvrtka MLM Group-Zagreb d.o.o. pohranila u Biljanima Donjim još prije šest godina, konačno će biti uklonjeno s te lokacije i to prisilno, doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Problem za ravnokotarska mjesta

Rješenje za problem koji je godinama mučio mještane tog, ali i okolnih ravnokotarskih mjesta, posebice zbog toga što se svojevremeno sumnjalo i kako je taj otpad kancerogen, resorno je ministarstvo iznašlo još u ožujku prošle godine. Inspekcija zaštite okoliša je, naime, 31. ožujka donijela rješenje kojim je tvrtki MLM Group-Zagreb d.o.o. naređeno uklanjanje otpada sa spomenute lokacije. Vlasniku tvrtke u istom je rješenju izrijekom bilo naređeno da u roku od 60 dana započne s uklanjanjem predmetnog otpada i radove u potpunosti okonča u roku od šest mjeseci.

– Prema rješenju inspekcije zaštite okoliša kojim je tvrtki MLM Group- Zagreb d.o.o. naređeno uklanjanje otpada s lokacije u Biljanima Donjim, tvrtka je do 31. prosinca 2015. godine mogla dobrovoljno ukloniti otpad, a to nije učinila. Stoga slijedi prisilno izvršenje rješenja putem treće osobe, izvijestili su nas iz resornog ministarstva, pojašnjavajući kako je u međuvremenu nastao problem i zbog toga što je nad tvrtkom MLM Group-Zagreb d.o.o. otvoren predstečajni postupak.

– Tvrtka je inspekciji uputila prijedlog za obustavu postupka koji se protiv tog društva vodi na temelju Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Uprava za inspekcijske poslove zatražila je mišljenje Ministarstva financija o pravnoj utemeljenosti predmetnog zahtjeva, nakon čega je Ministarstvo financija dalo mišljenje da otvaranje postupka predstečajne nagodbe ne utječe na tijek upravnih postupaka koji imaju za cilj izricanje mjera za sprječavanje ili smanjenje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš, pojasnili su iz ministarstva okoliša i prirode te poručili kako slijedi postupak izvršenja rješenja putem treće osobe na trošak izvršenika, odnosno tvrtke MLM Group-Zagreb d.o.o..

Otpadu tu nije mjesto

Inspekcija je spomenuto rješenje donijela nakon što je 11. ožujka proveden inspekcijski nadzor na lokaciji u Biljanima Donjim gdje je u razdoblju od svibnja 2010. do veljače 2011. godine kamionima iz Šibenika svakodnevno dopreman kameni agregat koji je nastao obradom troske u Tvornici elektroda i ferometala d.d. iz Šibenika, takozvanoj Crnici. U vrlo kratko vrijeme navezeni otpad izmijenio je izgled okoliša, a problemi stanovništva u neposrednoj blizini započeli su s prvim vjetrovima koji su crni prah raznosili uokolo. Provedene su brojne analize koje nikako nisu išle u korist Ravnokotarcima jer su pokazivale kako tu odloženi crni prah nije štetan za zdravlje ljudi, a vlasnik je istovremeno koristio sve zakonske mogućnosti da što dulje sirovinu, koju je planirao prodati za građevinski materijal, zadrži na toj lokaciji, inače privatnoj zemljišnopj parceli koju je u tu svrhu unajmio. Preokret je nastao kad je Inspekcija ministarstva zaključila kako tamo pohranjeni materijal nije korišten u građevinarstvu, a uz to direktor tvrtke MLM Group-Zagreb d.o.o. Inspekciji nije predočio dokumentaciju o eventualnom postojanju tržišta ili potražnji tog materijala pa je donesen zaključak kako se radi o otpadu kojemu u Biljanima Donjim nije mjesto.

Zadarski list/ZDanas