fbpx

Odgođena odluka o optužnici protiv Kalmete!

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić odgodilo je za 6. lipnja donošenje odluke o pravomoćnosti optužnice protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete i 12 preostalih suokrivljenika. Sjednica Optužnog vijeća je prekinuta nakon što je braniteljski tim nekadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića predložio izuzimanje svjedočkog iskaza Drage Tadića kao nezakonitog, te određene materijalne dokaze vezane za nepoštivanje Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Drago Tadić je u svom iskazu, među ostalima, teretio i Livakovića, a potom je od USKOK-a dobio takozvanu “oprosnicu”, što Livakovićeva obrana smatra nezakonitim.

Livakovićeva obrana je zatražila izdvajanje tih dokaza kao nezakonitih, a Optužno će vijeće o tom zahtjevu odlučiti sljedećeg ponedjeljka.

Krešimir Vilajtović, odvjetnik Božidara Kalmete, nije zatražio ništa slično, što obrazlaže ovako:

– Kao branitelj gospodina Kalmete ne zanima me ni jedan dokaz iz istrage za koji bih tražio izuzeće jer sve izjave i materijalne dokaze smatram relevantnima budući dokazuju nerelevantnost optužnice. Ovo je razina optuženja koju dosada nismo imali jer se ono temelji na izjavi jednog od suokrivljenika “mislim da bi gospodin Kalmeta o tome mogao znati”. To je bio osnov dizanja optužnice, ali je to i rušenje svih standarda ZKP-a, Ustava i Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Pogotovo zato što je Europski sud za zaštitu ljudskih prava već donio neke presude koje potvrđuju ovakvu poziciju, izjavio je Vilajtović.

Kalmetin branitelj podsjeća i na izjavu jednog od suokrivljenika “koji je u istrazi izravno upućivao na to da je milijun kuna dao predsjedniku jedne političke stranke”, koja nije HDZ, “ali mu USKOK nije vjerovao i nije pokrenuo postupak” protiv tog političara.

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmet je optužen da je kao bivši ministar mora, prometa i infrastrukture sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Prošli put je rasprava o optužnici odgođena zbog neuredne dostave poziva bivšem čelniku HAC-a Mariju Lovrinčeviću.

Izvor: Zadarski.hr