round image on layout top

Opća bolnica Zadar dobit će MSCT uređaj vrijedan 5,6 milijuna kuna

15. lipnja 2016. by urednik divider image

– Njegovim će se stavljanjem u funkciju poboljšati kvaliteta rada Odjela radiologije. Poboljšanje će se očitovati u smanjenju lista čekanja i moći će se uvesti i obavljati nove sofisticiranije dijagnostičke pretrage, te time općenito uvelike povećati razina zdravstvenog standarda za cijelu Zadarsku županiju i šire, ističe dr. Čulina

U Ministarstvu zdravlja prošlog su tjedna potpisani ugovori s tvrtkom Siemens za nabavu 13 novih uređaja za kompjutorsku tomografiju. Od toga slijedi nabava četiri CT uređaja i devet MSCT uređaja, a njihova ukupna vrijednost procijenjena je na 67 milijuna kuna.

Opća bolnica Zadar dobit će jedan MSCT uređaj, a potpisivanju ugovora u resornom ministarstvu nazočio je i Željko Čulina, v.d. ravnatelja zadarske Opće bolnice.

Do sada donacije

Novi MSCT uređaj prvi je veći dijagnostički uređaj kojeg zadarskoj Općoj bolnici kupuje resorno ministarstvo. Zadarska bolnica do sada je sve veće uređaje dobivala zhvaljujući donacijama.

– Novi CT uređaj nabavlja se za Odjel radiologije. Uređaj je marke Siemens, model Somatom Definition AS+, 128-slojni, a vrijednost je 5,6 milijuna kuna zajedno sa PDV-om, istaknuo je Čulina.

Uređaji s kojima trenutno raspolaže Odjel radiologije, također su marke Siemens, model Somatom Sensation, 16-slojni, a godina njegove proizvodnje je 2003. Drugi uređaj je marke Siemens, model AR, jednoslojni, a godina proizvodnja je 1993.

– Na ovim uređajima do sada je napravljeno nekoliko puta više pretraga nego li je normirano. Stoga su popravci i kvarovi na postojećim uređajima učestali što rezultira zastojima u kontinuiranom radu, a samim time i na produžavanje, odgađanje, dolaska pacijenata na dijagnostiku, pojasnio je Čulina.

Zbog tehnološke zastarjelosti CT uređaja, Odjel radiologije je ograničen u izvođenju složenijih dijagnostičkih postupaka.

Potrebni novi magnet i mamograf

Novi CT uređaj je tehnološki višestruko napredniji i po svim tehničkim karakteristikama kvalitetniji, veća je rezolucija i time dijagnstička preciznost, a uz istovremeno smanjenje doze zračenja.

– Njegovim će se stavljanjem u funkciju poboljšati kvaliteta rada Odjela radiologije. Poboljšanje će se očitovati u smanjenju lista čekanja i moći će se uvesti i obavljati nove sofisticiranije dijagnostičke pretrage, te time općenito uvelike povećati razina zdravstvenog standarda za cijelu Zadarsku županiju i šire, ističe dr. Čulina.

Inače, na pretrage za CT čeka se i nekoliko mjeseci, u prosjeku od četiri do šest mjeseci i tako već godinama.

Novi uređaj, saznaje se, u funkciji će biti od jeseni, a financirat će se iz fondova Europske unije.

Bivši ministar zdravlja prošle godine najavio je i kupnju uređaja za megnetsku rezonancu za potrebe Opće bolnice Zadar. Novi magnet prijeko je potreban jer se postojeći, zbog velikog broja pretraga, konstatno kvari, što dodatno povećava liste čekanja. Međutim, nabavu novog magneta zasada nitko ne spominje, kao ni kupnju novog mamografa, koji je također potreban. Postojeći je već dotrajao, također su česti kvarovi, a resornom ministarstvu upućen je više puta apel za kupnju novog mamografa.

Zadarski list/ZDanasNARODNE NOVINE Raspisan...

U Narodnim novinama broj 55, godina 2018., objavljen je natječaj za imenovanje...

read more

U KAFIĆU NA MELADI...

Po društvenim mrežama proširile su se slike brutalnog fizičkog napada koji...

read more

GRADONAČELNIK ODLUČIO...

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić potpisao je odluku o davanju odobrenja za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr