fbpx

PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Na Narodnom trgu stotine odgajatelja, sociologa, umjetnika, aktivista te učenika i njihovih roditelja

Pretijesan je u srijedu navečer bio zadarski Narodni trg, na kojem je zavladao urnebes – pružena je jaka, bučna i odlučna podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Okupilo se stotine građana raznih profesija, odgajatelja, sociologa, umjetnika, aktivista, ali uvjerljivo najviše učenika i njihovih roditelja.

Tonia Jurišić, učenica trećeg razreda zadarske Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, uzela je mikrofon i „usijala“ atmosferu jednostavnim govorom, riječima srednjoškolke koja je objasnila zašto se zalaže za reformu:

– Ja sam biće koje misli, poštujte moj stav, dajte mi da kažem! Želimo da se na nas gleda kao na individualce, da škola bude mjesto kreativnosti i tolerancije. Ne ignorirajte me! Nama treba podrška, vjera u nas! Prestanite nam davati ribu, naučite nas kako da je sami ulovimo. Nastavimo reformu i molim vas: ne kunite se u nas nego pokažite brigu međusobnim dijalogom, razgovarajte, i lijevi i desni. Znate li uopće što dijalog znači? Nastavite reformu! – poručila je učenica okupljenom mnoštvu, prekidana aplauzima i neopisivom bukom koju su prosvjednici proizvodili zviždaljkama.

– Budućnost naše djece nije na prodaju. I nećemo dozvoliti da se to dogodi. Želimo školu iz koje izlaze odgovorni građani koji stvaraju budućnost svoje zajednice. Zato danas iz svih gradova iskazujemo podršku kurikularnoj reformi – rekla je mag.soc. Irena Jurjević.

Nitko, čini se, nije očekivao toliki broj ljudi u srijedu na Narodnom trgu, uz toliko bučnu podršku i viku.
– Imam tremu, jer vas je toliko. Bravo, Zadrani! – rekao je dr.sc Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

– Želim da nova generacija mojih studenata bude ona koja će propitkivati, koja neće očekivati gotove odgovore, želim studente koji se ne boje pitati, one koji su skeptični prema svemu, pa i prema meni kao autoritetu. Želim mlade ljude koji, kad im kažem „Propitujte sve“, odgovore „Zašto?“ – istaknuo je Krolo.

Fanita Kukuljica je u ime roditelja potaknula svih na uključivanje u javnu raspravu, dok je sociolog dr.sc. Sven Marcelić rekao da je bolje pobjeći iz takve škole koja funkcionira po sistemu „gole“ prisile.

Glumica Tamara Šoletić izazvala je salvu reakcija rekavši da je ovo prvi prosvjed u koji se u životu uključila, a da to čini u ime zdravog razuma.

– Poručujem onima koji zaustavljaju reformu da je opasno to što rade! Mi moramo biti zajedno i moramo biti glasni – poručila je Tamara Šoletić okupljenima, a skup nije završio posljednjim predviđenim govornikom sa liste, već je kantautor Emil Šprljan dodatno usijao atmosferu pjesmom „Hrvatska može bolje!“.

I kad se mislilo da je gotovo, trgom se zaorila kultna pjesma grupe Pink Floyd – „Another Brick In The Wall“. Do zaključenja teksta, „ludilo“ na zadarskom trgu se nije stišalo.

Izvor: Zadarski.hr