fbpx

Političke stranke na korak od toga da ostanu bez proračunskog financiranja

PARLAMENTARNE stranke bi u drugom dijelu godine mogle ostati bez proračunskog novca namijenjenog političkim aktivnostima. Predsjednik Odbora, MOST-ov Robert Podolnjak poručio je da nema namjeru sazivati Odbor dok Sabor ne prihvati zakonske izmjene kojima bi se godišnji iznos za stranke i nezavisne zastupnike limitirao na maksimalnih 48 milijuna kuna. Sadašnju oporbu od manjka novca za stranke više brine zaustavljanje stručnog osposobljavanja i destrukcija obrazovanja.

Obzirom da je Sabor već donio odluku o samoraspuštanju i da HDZ i SDP ne žele da Sabor zasjeda samo zbog financiranja stranaka, MOST je danas zatražio od predsjednika Sabora Reinera da sazove nastavak redovitog zasjedanja do 15. srpnja, kada na snagu stupa odluka o njegovom raspuštanju. Navode kako za to postoje opravdani razlozi poput izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

“Ako će političke biti vjerodostojne, i HDZ i SDP ne vidim zapreke da se ovaj zakon ne donese u ovom sazivu. Ako žele rasporediti sredstva za treće i četvrto tromjesečje u tom slučaju sjednicu će morati sazvati SDP i HDZ pa neka zajedno donesu financiranje političkih stranaka. Mi s tim ne želimo imati posla”, kazao je Podolnjak.

Da takav stav nije baš fer, smatra HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

“Smatram da ne postoje odluke koliko su bitne da ga na ovako brzi način treba donositi. Mislim da treba ostaviti novom sazivu Sabora koji će imati drugačiji raspored političkih snaga i mislim da se ništa neće dogoditi za dva-tri mjeseca”.

Mrsić: MOST je već mogao donijeti taj zakon

Poruku vladajućima na odlasku poslao je SDP-ov Mirando Mrsić:

“Da je Most htio donijeti taj zakon, donijeli bi ga. Imali su šest mjeseci kada je Sabor zasjedao. Da su imali volje i želje oni bi ga donijeli jer su imali većinu”. A kako će vjerojatan izostanak proračunskih sredstava utjecati na kampanju Milana Bandića?

“Utjecat će, ali koliki je poplun toliko se pokrijete. Nije to glavni problem Hrvatske, ja sam predlagao da se prepolove sredstva političkim strankama, predlagao sam da se ukine pretplata sirotinji. Da ih ne love tko ima televizor, tko nema, nego da se to financira iz proračuna”.

“Pustite političke stranke, brinite o obrazovanju. Što s besplatnim prijevozom za srednjoškolce, što je s kurikularnom reformom, što je sa zaustavljanjem stručnog osposobljavanja”, poručuje šef HNS-a Ivan Vrdoljak koji optužuje vladu HDZ-ai Mosta da im je u fokusu destrukcije u ovih pola godina bilo obrazovanje. Na zaustavljanje stručnog usavršavanja osvrnuo se i SDP-ov Mrsić.

“Pričali su u kampanji, pa čak i da su vladali o tome da treba obratiti pažnju na iseljavanje iz Hrvatske, da treba dodatna pažnja i šansa mladim ljudima da ne idu iz Hrvatske, a onda sve mjere koji su donijeli su poslali poruku da se nam šansu obrazovati niti posl9ije imati aktivnu politiku Vlade RH i svoje države da si nađu posao”, rekao je Vrdoljak.

“HDZ je lagao. Lagao je građanima, nezaposlenima, mladim ljudima. Ne samo da je lagao nego je obustavljanjem ovih mjera onemogućio mladim ljudima da dobiju posao u Hrvatskoj i jasno im je poručio tražite radna mjesta izvan Hrvatske”, rekao je Mrsić.

Index.hr/ZDanas