fbpx

PONOS ZADRA 112. brigada Hrvatske vojske obilježava 25. obljetnicu osnutka

112. brigada Hrvatske vojske obilježava 25. obljetnicu osnutka. Tom prigodom danas je u Državnom arhivu u Zadru otvorena izložba fotografija i dokumenata ratnog puta pripadnika te brigade.

Jučerašnjom svetom misom za poginule branitelje i malonogometnim turnirom pripadnici 112. brigade započeli su višednevno obilježavanje utemeljenja svoje vojne jedinice. A nastavili su danas otvaranjem izložbe u znak sjećanja na godine Domovinskog rata. Izložba je ujedno i poziv svima koji posjeduju arhivsku građu da im se jave, ističe urednik izložbe Marijan Maroja:

Nažalost, među arhivskim gradivom naše brigade nedostaje fotodokumentacija koja se sastojala od tisuća i tisuća fotografija, kao i video materijal.

Dio postava je i izložba Zlatka Franića koji umjetnička djela stvara na čahurama granata:

Cila izložba je nastala kao odgovor lopovu koji je iz crkve Svetog Frane na Podpragu ukrao svijećnjak koji se zove U spomen 1991.-1995.

Izložba je otvorena do 8. srpnja, a središnji dio programa obilježavanja 25. obljetnice 112. brigade je sutra; u 9 sati polaganje vijenaca na Gradskom groblju, koncert Gradske glazbe na Narodnom trgu u 19 sati i Svečana akademija u Arsenalu u 20 sati.

HRT/ZDanas