fbpx

SABOR Reiner uvrstio smjenu Oreškovića na dnevni red, oporba traži raspuštanje Sabora

Već na današnjoj sjednici Sabora može se očekivati da na dnevni red bude uvršten prijedlog za pokretanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića. Kako kaže Tomislav Karamarko, to je najbolje rješenje u ovom trenutku.

Naime, predsjednik Sabora Željko Reiner jučer je izjavio kako je logično da se prvo raspravlja o povjerenju premijeru, a zatim predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Prethodno je najavljeno kako Sabor danas nastavlja zasjedanje raspravom o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015.

Podsjetimo, cilj Tomislava Karamarka i HDZ-a jest da se glasa za opoziv premijera te tako sruši Vlada prije glasanja o povjerenju Tomislavu Karamarku, koje je zakazano za 18. lipnja.

11:10 Hrvatski sabor u roku od 30 dana od uvrštenja na dnevni red mora odlučiti o opozivu premijera Oreškovića. Vlada se treba očitovati u roku od osam dana. Cijelu proceduru doznajte ovdje.

10:55 Započela je rasprava o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015. godinu.

10:45 Troje novih zastupnika, Tomislav Ćorić, Franko Vidović i Dražen Pros, prisegnuli su u Saboru.

10:35 Predsjednik Sabora na dnevni red uvrstio prijedlog o opozivu premijer Tihomira Oreškovića. Sada počinje teći rok od osam dana Vladi da se očituje o tom prijedlogu.

10:30 “Vlada ne radi. Treba promijeniti konfiguraciju, i donijeti onu koju bi trebala biti efikasna. I odjednom se dramatizira?! Zašto to? Jesmo li odgovorni ako cijelo vrijeme provociramo javnost, što može izmaći kontroli. Oni koji odmah i sad prizivaju izbore, to nisu radili prije 6 mjeseci, kad je cijela javnost to tražila čim prije. A sad, pozivajući se na interese RH, traže raspuštanje Sabora, da odu svi i kažu da je to interes RH. Budite iskreni, nemojte podcjenjivati njihovu inteligenciju, jer građani nisu glupi. Oni sad misle da mogu biti uspješniji, pa zato fabriciraju afere. Svima je jasno da je notorna činjenica da je premijer osoba koja ne razumije političke odnose u Hrvatskoj. U demokraciji je najnormalnija stvar da se napravi nova parlamentarna većina, a ako se to ne može, onda se ide na izbore.

Što radi opcija koja je izgubila izbore? Fabricira i izmišlja afere. Na aferu koja je najveća u posljednjih 20 godina nitko ne obraća pozornost – ovdje se može kupiti medije i kaznene prijave protiv bilo koga. Ovdje se može dogoditi da mjesec dana na svim medijima možemo vidjeti orkestrirani napad. Pozivati se istovremeno na nacionalne interese, a ustvari se radi o sebičnim interesima jedne političke skupine koja se nastoji vratiti na vlast. Žrtvuju interese RH”, galamio je Špika dok se sabornicom čuo žamor zastupnika.

Ispali ste najgora vlast u zadnjih 20 godina. Budite uvjereni, pamet građana nemojte podcjenjivati jer oni znaju što je dobro. Pokažimo Hrvatskoj da smo odgovorni”, zaključio je Špika, kojem su oporbeni zastupnici ironično zapljeskali.

10:10 “Otežavaju funkcioniranje čitave države. Ovdje nije riječ o momačkom natezanju između različitih silnica koje tvore vlast, već o neshvaćanju elementarnih potreba očuvanja odgovornosti prema vlastitoj državi. Tko god ignorira sadašnju situaciju, krši prisegu koju smo dali u Saboru.

Naša je zadaća da budemo odgovorni i da shvatimo da se najvažnije odluke moraju moći donositi u Saboru, a da svatko od nas mora biti odgovoran da prepozna sve ono što nije dobro za budućnost zemlje. Mnoge su političke institucije suočene s funkcioniranjem. Postoji kvalitetan i brz izlazak iz ove situacije, koji se kosi s pojedinačnim interesima nekih od nas…To znači biti neodgovoran. Vlast je shvatila da je pogriješila u ovom eksperimentu, najviša razina odgovornosti HDZ-a bi bila da omogućimo da što prije vratimo naše mandate biračima. HDZ će sigurno, snažnija ili manje snažna, igrati važnu ulogu u budućnosti ove zemlje. Zato je njihova odgovornost važna. Birači kažu “prekinite ovu agoniju, već nam omogućite da na novim izborima odlučite tko će i kako voditi državu.”

Odgovorimo na zahtjev onih koji su nas ovdje poslali. U saborsku proceduru poslan je prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora. Apeliram na Reinera da taj prijedlog shvati i prihvati kao najvažniji prijedlog o kojem valja glasovati u Saboru i da što prije taj prijedlog uvrstimo na dnevni rad. Ne dozvolimo daljnje zagađenje političkog prostora. Što prije na izbore, a onda časno i čistog obraza pred narod”, rekao je Beus Richemberg.

10:00 Raspustimo Sabor i izađimo na izbore na kojima ćemo onima koji na to imaju pravo prepustiti da donesu odluku što će se u budućnosti događati s državom.

Je li vam barem malo neugodno zbog ovog nereda, nerada i zbog sramote koju ste priuštili svim građanima RH? Sramote u kojoj predsjednik Vlade zahtijeva ostavku dvaju potpredsjednika, u kojoj jedan zahtijeva ostavku drugog, a jedan od njih zahtijeva ostavku premijera? Kojeg je do jučer kovao u zvijezde?

Je li vam neugodno zbog činjenica da nam prijeti obustava dotoka novca iz Europe za obrazovanje? Zbog činjenice da jedan ministar pregovara o projektu od 800 milijuna eura, a drugi mu iza leđa donosi prostorne planove koji to blokiraju”, pita se Peđa Grbin.

Je li vam neugodno što o premijeru danas govorite o osobi koja je pokušala uvesti kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog aparata?

Prekinite ovaj eksperiment i omogućite nam da prestanemo sramotiti državu”, zaključio je Grbin. Opširnije

9:55 Saborski odbori, unatoč krizi vlasti, u srijedu su normalno odrađivali svoj posao, budući da su uspjeli skupiti dovoljan broj zastupnika za donošenje odluka.

I dok su na Odboru za ravnopravnost spolova, kvorum ‘držale’ mahom zastupnice HDZ-a, na odbore za zakonodavstvo te za zaštitu okoliša i prirode došli su zastupnici različitih političkih opcija, odnosno stanaka.

Saborski odbori proteklih su tjedana imali poprilično problema u nastojanjima da okupe dovoljan broj zastupnika za odlučivanje, a pozicija i opozicija međusobno su se optuživali zbog nedolaska, odnosno procjene tko bi trebao ‘držati’ kvorum.

9:38 Sjednica Sabora počela je stankom koju je tražilo nekoliko zastupnika. Stanku su tražili zbog aktualne političke situacije u zemlji. Stanku su zatražili Goran Beus Richembergh, Nansi Tireli i Silvano Hrelja.

Milivoj Špika tražio je stanku, no zbog položaja umirovljenika. Tvrdi kako se trenira strogoća nad umirovljenicima. Stanku je zatražio i Klub zastupnika nacionalnih manjina, i to zbog prijevoza učenika.

Index.hr/ZDanas