fbpx

STRUČNJAKINJA ZA USTAVNO PRAVO “Vlada pada u petak! To je dobro, političari moraju shvatiti da su neke stvari nedopustive”

– Vlada pada idućeg petka, a mi čekamo i učimo. To je jedino što možemo sada činiti kao obični građani, rekla je u programu Radio Rijeke profesorica Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

– Zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića stigao je u Sabor i, prema zakonskim i ustavnim rokovima, zastupnici o tome najranije mogu glasati idućeg četvrtka ili petka. Vjerojatno u petak jer čekamo očitovanje Vlade. To će biti isti dan kada bi došlo na red i glasanje o povjerenju potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. No, iako je prije stigao prijedlog za njegovo razrješenje, u parlamentarnoj praksi svih država uobičajeno je da dnevni red određuje predsjednik Sabora. Željko Reiner je rekao da će se najprije glasati o razrješenju premijera, što je i logično, bez obzira što se građanima čini da bi prije trebalo odlučiti o onome što je prije traženo, objašnjava Barić.

– U parlamentarnim je državama uobičajeno da, postoji li vjerojatnost – a ona je velika – da padne Vlada, nema smisla glasati o pojedinim ministrima. Očekuje se da će glasanje biti uspješno, odnosno Vlada će izgledno pasti sljedećeg petka, zaključuje Sanja Barić.

– Nakon toga teče ustavni rok od 30 dana, unutar kojega se mogu pokušati dogovoriti i pronaći novoga premijera i novu Vladu. Taj proces i konzultacije vodi predsjednica države. No vrlo je izgledno da će se i sam Sabor raspustiti u tome roku, zaključiti da nema druge većine jer, prema onome što su rekli potencijalni koalicijski partneri, čini se nemoguće postići novu vladu s potporom više od 76 glasova, ocjenjuje Barić.

– Dakle, nakon proteka 30 dana ili raspuštanja Sabora, imamo sljedećih 60 dana za izbore. Na prijevremene izbore ići ćemo najkasnije krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, predviđa Sanja Barić.

– Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju jest da se pokazalo kako pojedini saborski zastupnici prepoznaju osjećaj odgovornosti te da Vlada pada zato što je Karamarko bio u neprimjerenim odnosima. Bez obzira je li sukladno zakonu, to nije sukladno demokratskome moralu. I to je dobar razlog zašto je ova Vlada pred padom, ističe Barić.

Sanja Barić smatra da to pokazuje da se korupcijske afere ili sumnje više u Hrvatskoj ne toleriraju.

– I to je velika i važna stvar koalicije između Mosta i HDZ-a, koja je pokazala da postoji korektivni faktor u takvoj situaciji i pokazuje svim budućim vladama da određena ponašanja neće proći i da će Vlada pasti. To nam se prvi puta dogodilo i dobar je pokazatelj razvoja hrvatske demokracije, smatra Barić.

Jutarnji list/ZDanas