round image on layout top

STRUČNJAKINJA ZA USTAVNO PRAVO “Vlada pada u petak! To je dobro, političari moraju shvatiti da su neke stvari nedopustive”

9. lipnja 2016. by urednik divider image

– Vlada pada idućeg petka, a mi čekamo i učimo. To je jedino što možemo sada činiti kao obični građani, rekla je u programu Radio Rijeke profesorica Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

– Zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića stigao je u Sabor i, prema zakonskim i ustavnim rokovima, zastupnici o tome najranije mogu glasati idućeg četvrtka ili petka. Vjerojatno u petak jer čekamo očitovanje Vlade. To će biti isti dan kada bi došlo na red i glasanje o povjerenju potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. No, iako je prije stigao prijedlog za njegovo razrješenje, u parlamentarnoj praksi svih država uobičajeno je da dnevni red određuje predsjednik Sabora. Željko Reiner je rekao da će se najprije glasati o razrješenju premijera, što je i logično, bez obzira što se građanima čini da bi prije trebalo odlučiti o onome što je prije traženo, objašnjava Barić.

– U parlamentarnim je državama uobičajeno da, postoji li vjerojatnost – a ona je velika – da padne Vlada, nema smisla glasati o pojedinim ministrima. Očekuje se da će glasanje biti uspješno, odnosno Vlada će izgledno pasti sljedećeg petka, zaključuje Sanja Barić.

– Nakon toga teče ustavni rok od 30 dana, unutar kojega se mogu pokušati dogovoriti i pronaći novoga premijera i novu Vladu. Taj proces i konzultacije vodi predsjednica države. No vrlo je izgledno da će se i sam Sabor raspustiti u tome roku, zaključiti da nema druge većine jer, prema onome što su rekli potencijalni koalicijski partneri, čini se nemoguće postići novu vladu s potporom više od 76 glasova, ocjenjuje Barić.

– Dakle, nakon proteka 30 dana ili raspuštanja Sabora, imamo sljedećih 60 dana za izbore. Na prijevremene izbore ići ćemo najkasnije krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, predviđa Sanja Barić.

– Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju jest da se pokazalo kako pojedini saborski zastupnici prepoznaju osjećaj odgovornosti te da Vlada pada zato što je Karamarko bio u neprimjerenim odnosima. Bez obzira je li sukladno zakonu, to nije sukladno demokratskome moralu. I to je dobar razlog zašto je ova Vlada pred padom, ističe Barić.

Sanja Barić smatra da to pokazuje da se korupcijske afere ili sumnje više u Hrvatskoj ne toleriraju.

– I to je velika i važna stvar koalicije između Mosta i HDZ-a, koja je pokazala da postoji korektivni faktor u takvoj situaciji i pokazuje svim budućim vladama da određena ponašanja neće proći i da će Vlada pasti. To nam se prvi puta dogodilo i dobar je pokazatelj razvoja hrvatske demokracije, smatra Barić.

Jutarnji list/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr