fbpx

Velika Britanija napušta Europsku uniju!; Funta na najnižoj razini u posljednjih 30 godina

12:21 Dionice na svjetskim burzama oštro su pale nakon što su Britanci na jučerašnjem referendumu odlučili napustiti EU.

Tako su oko podneva londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u minusu između 4,7 i 7,5 posto.

Američki terminski indeksi najavljuju i oštar pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, a na oštre oscilacije na financijskim tržištima ukazuje i današnji rekordni 10-postotni pad tečaja funte prema dolaru, zbog čega je zaronio na najnižu razinu od 1985. godine.

Na Zagrebačkoj su burzi u petak Crobex indeksi pali više od 1 posto, skliznuvši na najniže razine u tri mjeseca, što je posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama nakon što je Britanija odlučila napustiti Europsku uniju.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 1,50 posto, na 1.655 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 1,40 posto, na 967 bodova. Oba indeksa pala su na najniže razine od 22. ožujka.

11:50 Kontroverzni Boris Johnson novi je favorit za britanskog premijera. Bivši gradonačelnik Londona jedan je od najvećih zagovaratelja Brexita proslavio je jutros rezultate referenduma, a raspoloženje su mu pokvarili tek biciklisti koji su u znak prosvjeda blokirali njegov automobil.

10:59 – Analize rezultatu glasovanja pokazuju kako su Britaniju iz EU izbacili mahom starci, stanovnici ruralnih područja i slabije obrazovani. Više ovdje.

10:55 – Rezultate referenduma na sebi svojstven način komentiraju brojne britanske zvijezde. J.K. Rowling, Hugh Laurie, Piers Morgan i brojni drugi puni sarkazma ‘čestitaju’ izlazak iz EU. Više ovdje.

10:52 – Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je u u petak žaljenje zbog odluke britanskih birača o napuštanju Europske unije te odlučnost preostalih 27 zemalja da sačuvaju jedinstvo EU-a. Više ovdje.

9:44 Britanski premijer David Cameron podnio je ostavku zbog rezultata referenduma o istupanju o EU. Više ovdje.

U kratkom tekstu ostavke Cameron je poručio kako je jako ponosan na sve što je napravio u mandatu, pogotovo što je dopustio javne referendume o neovisnosti Škotske i istupanju iz EU.

Premijer u ostavci naglasio je kako se nada da će zemlja novog premijera dobiti najkasnije do velike konferencije torijevaca u listopadu.

8:40 Konačni rezultati referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto, priopćilo je u petak ujutro izborno povjerenstvo a prenose svjetske novinske agencije.

Kako navodi povjerenstvo, 17,4 milijuna građana glasalo je za Brexit a 16,1 milijuna za ostanak u Europskoj uniji.

8:31 Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a, rekla je u petak nakon odluke britanskih birača o napuštanje Europske unije premijerka Nicola Sturgeon, a sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein zahtijeva referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom.

“Dok čekamo konačne rezultate, glasanje ovdje (u Škotskoj) jasno pokazuje da Škoti vide svoju budućnost u EU-u”, istaknula je škotska premijerka i šefica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

“Ovaj ishod dramatično mijenja politički krajolik na sjeveru Irske i mi ćemo intenzivirati našu stvar za sazivanje šireg glasanja” o ujedinjenoj Irskoj, rekao je čelnik Sinn Feina Declan Kearney.

“Britanska vlada je izgubila mandat za predstavljanje interesa ljudi ovdje na sjeveru Irske”, kazao je, dodajući da je većina – republikanci i unionisti, katolici i protestanti – glasovala za ostanak.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma. “Ovaj rezultat imat će važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Europsku uniju”, kaže se u priopćenju vlade.

8:11 Današnji dan tužan je dan za Europu i za Britaniju, prvi su komentari u petak koje daju zagovornici ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, nakon objavljivanja zasad još neslužbenih rezultata koji pokazuju da se ta zemlja odlučila napustiti EU, javljaju agencije.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da je petak tužan dan za Europu, kao i vicekancelar Sigmar Gabriel.

“Vijesti iz Britanije zaista su žalosne. Izgleda da je danas tužan dan za Europu i Britaniju”, kazao je Steinmeier na svom službenom Twitter računu.

7:16 David Dimbleby, BBC-jev veteran koji je i 1975. vodio specijalni program povodom tadašnjeg referenduma o statusu Britanije u tadašnjem zajedničkom europskom tržištu, upravo je u programu BBC-ja objavio da je sada i statistički nemoguće da tabor za ostanak u EU odnese pobjedu, javlja Jutarnji list. Time je Brexit i službeno postao stvarnost.

U trenutku objave ove informacije, čekaju se rezultati iz još samo pet izbornih okruga. Za Brexit je glasalo gotovo 17 milijuna ljudi, a protiv oko 15,8 milijuna. Konačni rezultat očekuje se za nekoliko sati.

————————-

6:59 Slavni BBC-jev vanjskopolitički novinar i urednik John Simpson na Twitteru je objavio kratku, ali vrlo znakovitu poruku: ‘Ovo je najveća promjena u svijetu od pada Sovjetskog Saveza. Cijeli svijet ulazi u period velike nesigurnosti. Ovo utječe na živote svih nas’

6:05 – Velika Britanija napušta Europsku uniju voljom 52% birača, objavio je BBC. Pristaše Brexita slave na ulicama brojnih gradova, a u Londonu raste zabrinutost zbog potencijalnih posljedica ovog povijesnog referenduma.

Prema pisanju BBC-a, odlazak iz Unije najvećim su dijelom podržali Velšani te stanovnici ruralnih područja, dok su građani Londona te Škoti bili za ostanak.

Prema prvim rezultatima, oko 52% birača glasovalo je za Brexit te će Britanija nakon 43 godine napustiti EU.

Odmah nakon objave vijesti na svjetskim burzama zavladao je kaos, a funta se u vrlo kratkom vremenu strmoglavila na najnižu razinu od 1985. godine.

SD/ZDanas