round image on layout top

Desničari slave: Sud poništio rezultate, Austrija ide na nove izbore

1. srpnja 2016. by urednik divider image
hofe_fah3ssssssssssss

AUSTRIJSKI Ustavni sud poništio je rezultate predsjedničkih izbora u kojima je tijesnu pobjedu odnio bivši vođa Zelenih Alexander Van der Bellen, javlja BBC News.

Kandidat desničarske Slobodarske stranke Norbert Hofer vrlo je tijesno izgubio izbore nakon čega je tvrdio kako dopisni glasovi nisu bili pravilno obrađeni.

Predsjednički izbori u Austriji će se ponoviti.

Sud je saslušao oko 90 svjedoka tijekom dva tjedna.

Slobodarska stranka tvrdi da je način na koji su brojani glasovi koji su stizali poštom samo jedna od brojnih nepravilnosti koje su kulminirale porazom Hofera od van der Bellena za ispod 31.000 glasova.

Da je izabran, Hofer bi bio prvi ekstremno desni čelnik jedne države EU-a.

Prvi rezultati pokazivali su da Hofer ima prednost, ali ona se otopila nakon što je izbrojano oko 700.000 glasova koji su stigli poštom. Stranka kaže i da ima dokaze da su glasovale osobe ispod 16 godina i stranci.

Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih. Predsjednik bi trebao položiti prisegu 8. srpnja.

Van der Bellenov odvjetnik kaže da bilo kakve nepravilnosti, ako su i postojale, nisu imale utjecaj na ishod izbora. Ako se Ustavni sud s njim ne složi, izbori će biti poništeni, a to bi ujedno značilo da će Austrija morati održati još jedne izbore u nadolazećim mjesecima.

U međuvremenu bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenila bi privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

Index.hrKONCEPT POSTAJE...

The new BMW Concept X2 is presented on the first day of the press days of the Paris motor Show,  on September 29, 2016. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT

Nije tajna da u BMW-u planiraju izbaciti čak pet novih SUV modela do 2019....

read more

POPUSTILI SU, A TU JE I...

projekt

Potvrda da će super-luksuz na četiri kotača evoluirati u SUV stigla je...

read more

TOTALNO OPSJEDNUTI...

000_was6884208-1

Appleovi iPhonei imaju sposobnost potpuno opčiniti nemali broj svojih fanova,...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar