round image on layout top

GLAZBENE VEČERI Dva gitaristička koncerta u crkvi sv. Donata

20. srpnja 2016. by urednik divider image

Zadarska je publika oduvijek pokazivala poseban afinitet prema gitarističkom repertoaru, bilo da se radi o solo recitalima ili ansamblima. Glazbene večeri svake godine ugađaju ukusu svoje publike te su tako gitaristički koncerti nezaobilazan dio programa.

Pod motom Na „Donatu“ je gitara uvijek u modi stoje dva gitaristička koncerta koja čine presjek najboljih hrvatskih gitarista. Prvi je na redu gitaristički recital Petra Čulića koji će se održati u srijedu, 20. srpnja u crkvi sv. Donata u 21 sat. Petar Čulić magistrirao je 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša, a školovanje nastavio na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji Koblenz International Guitar Academy u klasi prof. Huberta Käppela. Iako ima samo 29 godina, već broji više od 10 prvih osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima te više od tisuću nastupa diljem domovine i u mnogim europskim prijestolnicama. Njegov će program na ovogodišnjim Večerima biti potpourri gitarskog repertoara europskih skladatelja, zatim preradbi za gitaru nekih od popularnih djela klasične repertoarne glazbe, a posebnu će pažnju na programu zasigurno privući njegovo vlastito djelo – skladba pod intrigantnim naslovom M koju je Čulić skladao u dobi od samo dvanaest godina.

Više o umjetniku: u prilogu

Fotografija: u prilogu

Drugi gitaristički koncert u petak. 29. srpnja u Crkvi sv. Donata bit će crème de la creme hrvatskih gitarista i to redom: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić. Njihov koncert sastavljen najvećim dijelom od popularnih djela španjolske i latinoameričke provenijencije bit će prava poslastica za ljubitelje ovog instrumenta.

ŠTO NAS DALJE OČEKUJE?

U nedjelju i ponedjeljak Glazbene večeri nastavljaju se sa dva iznimne umjetničken vrijednosti.

U nedjelju, 24. srpnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupit će gudački kvartet Amalia koji će nastupiti zajedno s hrvatskom pijanisticom Katjom Repušić. Dan kasnije, 25. srpnja na Forumu s početkom u 20:30 sati nastupit će Mediteranski orkestar mladih pod vodstvom Marka Letonje, slovenskog dirigenta s međunarodnom karijerom.

24. 7., Svečana dvorana Sveučilišta, 21 h
Od Weimara do Zadra
AMALIA, gudački kvartet (Njemačka)
Katja REPUŠIĆ, klavir
G. Puccini, G. Verdi, D. Šostakovič

25. 7., Forum, 20.30 h
Strauss i Šostakovič na ljetovanju
MEDITERANSKI ORKESTAR MLADIH (Francuska)
Marko LETONJA, dirigent (Slovenija)
Grigorij SOLOVIOV, bas (Rusija)
M. P. Musorgski, R. Strauss, A. Dvořák

Više o programima na: www.donat-festival.comMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr