fbpx

GLAZBENE VEČERI Dva gitaristička koncerta u crkvi sv. Donata

Zadarska je publika oduvijek pokazivala poseban afinitet prema gitarističkom repertoaru, bilo da se radi o solo recitalima ili ansamblima. Glazbene večeri svake godine ugađaju ukusu svoje publike te su tako gitaristički koncerti nezaobilazan dio programa.

Pod motom Na „Donatu“ je gitara uvijek u modi stoje dva gitaristička koncerta koja čine presjek najboljih hrvatskih gitarista. Prvi je na redu gitaristički recital Petra Čulića koji će se održati u srijedu, 20. srpnja u crkvi sv. Donata u 21 sat. Petar Čulić magistrirao je 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša, a školovanje nastavio na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji Koblenz International Guitar Academy u klasi prof. Huberta Käppela. Iako ima samo 29 godina, već broji više od 10 prvih osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima te više od tisuću nastupa diljem domovine i u mnogim europskim prijestolnicama. Njegov će program na ovogodišnjim Večerima biti potpourri gitarskog repertoara europskih skladatelja, zatim preradbi za gitaru nekih od popularnih djela klasične repertoarne glazbe, a posebnu će pažnju na programu zasigurno privući njegovo vlastito djelo – skladba pod intrigantnim naslovom M koju je Čulić skladao u dobi od samo dvanaest godina.

Više o umjetniku: u prilogu

Fotografija: u prilogu

Drugi gitaristički koncert u petak. 29. srpnja u Crkvi sv. Donata bit će crème de la creme hrvatskih gitarista i to redom: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić. Njihov koncert sastavljen najvećim dijelom od popularnih djela španjolske i latinoameričke provenijencije bit će prava poslastica za ljubitelje ovog instrumenta.

ŠTO NAS DALJE OČEKUJE?

U nedjelju i ponedjeljak Glazbene večeri nastavljaju se sa dva iznimne umjetničken vrijednosti.

U nedjelju, 24. srpnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupit će gudački kvartet Amalia koji će nastupiti zajedno s hrvatskom pijanisticom Katjom Repušić. Dan kasnije, 25. srpnja na Forumu s početkom u 20:30 sati nastupit će Mediteranski orkestar mladih pod vodstvom Marka Letonje, slovenskog dirigenta s međunarodnom karijerom.

24. 7., Svečana dvorana Sveučilišta, 21 h
Od Weimara do Zadra
AMALIA, gudački kvartet (Njemačka)
Katja REPUŠIĆ, klavir
G. Puccini, G. Verdi, D. Šostakovič

25. 7., Forum, 20.30 h
Strauss i Šostakovič na ljetovanju
MEDITERANSKI ORKESTAR MLADIH (Francuska)
Marko LETONJA, dirigent (Slovenija)
Grigorij SOLOVIOV, bas (Rusija)
M. P. Musorgski, R. Strauss, A. Dvořák

Više o programima na: www.donat-festival.com