fbpx

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ DOGUS GRUPI “Poturice su vas dočekale raširenih ruku!”

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač obratio se u otvorenom pismu Dogus grupi te gospodinu Burak Baykanu povodom javne rasprave o DPU Maraska park koja je izazvala interes javnosti i medija u gradu Zadru.

Otvoreno pismo gradskog vijećnika prenosimo u cijelosti.


Poštovani,

ionako već složena situacija oko turskih ulaganja u naš grad i državu dodatno se zakomplicirala neuspjelim pučem u Turskoj. Rezultat čega će biti uranjanje Turske u još dublji totalitarizam i islamizam te zaoštravanje već ionako preagresivne vanjske politike. Ne znam po kojim to kriterijima Hrvatska sudjeluje u sankcijama prema Rusiji, svojedobno Iraku i Libiji, a Turska nam je poželjan partner?!

Houston we have a problem. Ma koliko neki šutjeli o tome.


Gospodine Burak Baykan,

nakon rasprave 12.07.2016 godine o DPU Maraska park na kojoj ste imali opširno izlaganje smatram da ste načeli neke teme koje ne bi trebale ostati nedorečene.

Priznali ste zainteresiranost za koncesije ispred hotela kojeg namjeravate graditi. Iako je nakana koncesioniranja čak i laicima više nego razvidna iz DPU Maraska parka ( parcelacija mora i priobalnog pojasa) iz Gradske uprave po običaju javnost se pokušala obmanuti i izmanipulirati. Svojim činom pokazali ste da se niste spremni koristit manipulacijama najprizemnije vrste i vrijeđanjem naše inteligencije za što vam odajem priznanje.

Također ste tvrdili da je Dogus grupa preuzela već postojeći plan na kojem se sada rade samo preinake. U principu ta konstatacija je točna. Međutim pouzdano znam da prilikom svake investicije do u detalje analizirate sve aspekte te da ste upoznati sa svim našim propisima i zakonima. Dakle zasigurno ste znali da je projekt kojeg preuzimate u nesuglasiju sa Prostornim planom uređenja Grada Zadra te da ugrožava interese lokalnog stanovništva ( koncesije, zadiranje u Maraska park, preizgrađenost parcele…). Ne samo da ste to znali već ste se kod preuzimanja projekta i u pripremi realizacije uvezali sa ljudima sumnjivih referenci.

Kakvo bi Vi imali mišljenje o nama da dođemo u Tursku i počnemo surađivati sa ljudima koji su optuženi za organiziranje zločinačkih udruživanja, koji su pokrali i izdali vlastitu domovinu ?

Koji je uopće krajnji cilj i interes vaših investicija u Hrvatskoj a posebno u našem gradu ?

Prilikom posjete vašeg predsjednika Erdogana Hrvatskoj krajem travnja veleposlanik Turske u RH dao je niz intervjua i izjava gdje ulaganja u Hrvatsku proglašava strateškim interesom Turske. Strateški i gospodarski interesi su dvije različite stvari. Vrlo često kako bi se ostvarili pojedini strateški interesi ( politički, geostrateški…) koristi se gospodarstvo čak i van bilo kakvih ekonomskih kriterija.

Turska već ima ogroman politički utjecaj u BiH da li taj utjecaj pokušava proširiti i na Hrvatsku koristeći kao alat gospodarske poluge ?

Koliko sam uspio pročitati iz medija turski ulagači su zainteresirani za ulaganja u turizam, energetiku, poljoprivredu…Dakle cilj turskih ulaganja su grane od vitalnog značenja za RH. Ispada da je strateški interes Turske da se pokupuju naše turističke tvrtke, marine, dobiju koncesije na pomorsko dobro i more, dođe u posjed energetskih postrojenja i poljoprivrednog zemljišta a naš strateški interes je da sve to damo i rasprodamo !?
Budući da ste Vi gospodine Burak diplomirali politologiju i međunarodne odnose da li ste u Zadru i Hrvatskoj radi ostvarivanja gospodarskih ili strateških interesa ?

Zaista se čini logičnim pitanje iz naslova Forbesa.hr novinara Vrdoljaka koji vas je portretirao a koje glasi : Tko je Burak Baykan, čovjek koji predvodi tursko osvajanje Zadra ?

Koliko vidim da Dogus grupa ističe kako ima veliku potporu tijela nacionalne i lokalnih vlasti te da nema nikakvih problema sa administracijom i dobivanjem dozvola. Zaista čudno budući da nas ulagači iz EU zaobilaze u širokom luku zbog administrativno-birokratskih problema i korupcije posebno na lokalnom nivou. Kod njih vlada uzrečica anything but Croatia.

Izgleda da su vaše metode i načini mnogo učinkovitije nego njihovi. Evo sada bi se izmjene i dopune DPU Maraska parka trebale naći na izglasavanju u vijeću već za 15-ak dana što je silovanje procedure i zdravog razuma.

Kažete da se osjećate dobrodošlo.

Pa i za vrijeme Osmanlijskog carstva bilo je onih koji su zbog zadovoljenja svojih sitnih interesa raširenih ruku dočekivali osmanlije. U našim krajevima te ljude bez svijesti, savjesti i morala narod je s prezirom nazivao poturicama.

Obratite pozornost kako diše raja.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra
Marko Pupić-Bakrač