fbpx

NOVI DETALJI Tinejdžer koji je u Munchenu ubio 9 osoba liječio se od depresije, a inspirirao ga je Breivik

NAPADAČ koji je u pucnjavi u shopping centru u Munchenu sinoć ubio devetero ljudi bio je opsjednut oružjem te nije bio povezan s ISIS-om, otkrila je njemačka policija.

Tijekom pretrage stana otkriveni su brojni novinski članci o različitim napadima kao i članak naslova “Zašto studenti ubijaju”.

Tri žrtve s Kosova

Sve žrtve 18-godišnjeg mladića rođenog u Njemačkoj živjele su u blizini centra. Žrtve su bile starosti između 15 i 45 godina, a troje je bilo s Kosova.

Načelnik bavarske policije je rekao da je među žrtvama napada sedam tinejdžera.

“Povezanost s pokoljem u Norveškoj se nameće sama po sebi”, rekao je predsjednik Policijske uprave Muenchen Hubertus Andrau ukazujući na to da se jučerašnji pokolj dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremist Andreas Breivik ubio 77 osoba.

Državni odvjetnik je prije toga rekao kako se počinitelj liječio zbog “jednog oblika depresije”.

Napadač je primao psihijatrijsku pomoć, a još nije utvrđeno je li u trenutku napada bio pod utjecajem droge ili alkohola. Njemački Bild je objavio kako je riječ o mladiću imena Ali Sonboly te su na svojim stranicama objavili i njegovu fotografiju.

Nije imao dozvolu za pištolj

Bio je naoružan pištoljem Glock-17 za kojeg nije imao dozvolu.

Pojavile su se i zasad nepotvrđene informacije kako je mladić na Facebooku koristio lažni profil imena “Selina Akim” putem kojeg je nekoliko sati prije pucnjave mamio mladiće i djevojke u McDonald’s obećavši im besplatnu hranu.

Ubojica je imao dvojno državljanstvo – njemačko i iransko. S roditeljima je živio u Maxvorstadtu, dijelu Munchena, gdje je išao i u školu. Njegovi susjedi jučer ga, kako pričaju za Blic, nisu vidjeli cijeli dan.

“Živio je ovdje blizu mene. Viđao sam ga tu i tamo i ne mogu reći da sam ga zapravo poznavao. Moj prijatelj mu je bio školski kolega i rekao mi je da je bio miran tip. Prepoznao ga je na snimkama napada koje su se pojavile na internetu”, priča susjed ubojice za Bild.

Susjedi su, prepoznavši napadača na snimkama, odmah sve prijavili policiji. Otac napadača priveden je u policijsku postaju na ispitivanje.

Izvor: Index.hr/ZDanas