fbpx

OBILJEŽAVANJE USTANKA Uz ustaške pjesme, okončan kaos u Srbu. Policija: Nećemo privoditi

U Donjem Srbu održano je okupljanje sudionika antifašističkog skupa u organizaciji SABH-a I SNV-a kojim je obilježena 75. obljetnica ustanka hrvatskog naroda u podnožju velikog partizanskog spomenika gdje je na današnji dan prije 75 godina, nakon više tjedana ustaške represije, stanovništvo ličkog kraja podiglo ustanak. Prosvjedni skup protiv antifašističkog skupa nakanila je organizirati AHSP tvrdeći da je riječ o ‘eklatantnom povijesnom falsifikatu’
15:00 Prosvjednici se lagano razilaze pjevajući ‘Pjevaj mi, pjevaj, sokole’ te ‘Evo zore, evo dana’ dok policija na reagira, javlja N1.

14:49 Kada su novinari N1 policiju upitali hoće li uzvici ‘Za dom spremni’ biti sankcionirani, glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan kazao je da će policija podnijeti prijave za svako kršenje zakona, no neće provoditi uhićenja na licu mjesta.

14:15 Keleminec je održao govor u kojemu je antifašistički skup u Srbu nazvao balom vampira te poveo skandiranje ‘Za dom spremni’.

14:03 Keleminec je stigao u Srb i priključio se prosvjednicima koje od središnjeg obilježavanja Dana antifašističkog ustanka u Srbu dijeli željezna ograda koju je još jutros postavila policija, a za sada nitko ne reagira premda Keleminec ima zabranu dolaska u Srb.

Pred okupljenim prosvjednicima održao je govor u kojem je još jednom ponovio da je Pupovac u Hrvatskoj i ministar MUP-a i predsjednica Republike i predsjednik Vlade i ministar financija te zaključio: ‘Nitko mi ne može zabraniti da dođem u Hrvatsku.’

13:28 Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život, poručio je Milorad Pupovac.

13:20 U ime SNV-a reagirao je Saša Milošević upozorivši da policija nije osigurala na vrijeme prijavljeno javno okupljanje.

13:07 ‘Generacija antifašističkih boraca na odlasku je. Ne uspijemo li posijati sjeme antifašizma, ljudskog, civilizacijskog uvjerenja, nestranačkog, među mladima, ovoj se zemlji crno piše. U doslovnom i prenesenom smislu riječi’, poručio je u svojem govoru Mesić, a prosvjednice, koje su ga prekidale, udaljile su se same sa skupa bez prisile policije.

12:50 Mesićev govor prekinula je pjevajući pjesmu Marka Perkovića Thompsona ‘Lijepa li si’ skupina prosvjednica s hrvatskim zastavama koje navode da su iz udruge Žene u Domovinskom ratu iz Zadra, a potom su govornici prozvali predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je s Pantovčaka izbacila bistu Josipa Broza Tita.

Nikola Budija iz udruženja Savez antifašističkih boraca iz Zadra kritizirao je Grabar Kitarović jer je ‘podupirala ustaškog barjaktara Tomislava Karamarka i izbacila Titovu bistu’ te poručio: Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac.’

12:23 Na obilježavanje je stigla i veleposlanica Srbije Mira Nikolić te su položeni vijenci za poginule.

12:14 U Srb je stigao bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stipe Mesić.
12:12 Keleminec je nakon pregovora s policijom i pružanja pasivnog otpora ipak odlučio ući u autobus za Borićevac gdje će prisustvovati služenju svete mise za žrtve, javlja dnevnik.hr

12:00 Počelo je obilježavanje Dana ustanka hrvatskog naroda, a predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac od jutra je u Srbu, a na svečanosti će, uz ostale, govoriti i bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stipe Mesić te predsjednik Antifašističke lige i Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

11:56 Premda je policija propustila kolonu vozila prosvjednika, ona i dalje stoji. Naime, Keleminca policija ne pušta u Srb zbog šestomjesečne zabrane ulaska u Srb zbog remećenja javnog reda i mira, a Nova TV javlja da je nakon pregovora s policijom Keleminec sjeo na cestu i pruža pasivan otpor.

11:50 Keleminec je novinarima kazao kako očekuje da će ga pred Srbom uhititi i to po nalogu, kako je rekao, ‘ministra unutarnjih poslova Milorada Pupovca’. Upitan je li to lapsus, odgovorio je da nije jer da je u Hrvatskoj ‘Pupovac i ministar MUP-a i predsjednica Republike i Hrvatske i predsjednik Vlade RH, ali i ministar financija jer dobiva veliki novac kad plaća po 200 kuna svakom od sudionika proslave u Srbu i trošak puta iz Srbije i BiH i to svima onima koji su vršili agresiju na Republiku Hrvatsku.

11:43 Potpredsjednik A HSP-a Vladimir Kinđerski Hini je uoči skupa rekao da će to biti ‘mirno okupljanje, samo da bi se ukazalo na činjenicu da je SNV-ov skup eklatantni povijesni falsifikat’.

11:39 Prema informaciji glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana, kako je kazao Hini, pripreme i osiguranje oba skupa odvijaju se prema planu, nije došlo do uhićenja nijedne osobe, a Žodan je zanijekao da su igdje na području PU zadarske prosvjednici blokirali cestu.

11:30 Blokada Ličke magistrale je završena. Policija je propustila kolonu prosvjednika koji sada kreću prema Srbu u tri autobusa i nekoliko desetaka osobnih vozila gdje u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku počinje obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske. Od dvjestotinjak okupljenih prosvjednika, njih nekoliko desetaka nosilo je crne majice s natpisom HOS – Za dom spremni tvrdeći da to nije ustaški znak, nego legitimni grb ratne postrojbe HOS-a, odnosno bojne Rafael Vitez Boban.

11:26 Komentirajući napad Pusić je kazao da su Glasnovićeve riječi očigledna revizija povijesti te podsjetio da ni on osobno niti drugi sudionici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugdje, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su prethodili. Naglasio je i kako je iz 90-ih godina poznato tko je činio zločine u Hrvatskoj – četnici, paravojska i JNA, a ne antifašisti.

11:22 Glasnović je izvrijeđao predsjednika Građanskog odbora za ljudska prava Zorana Pusića kazavši mu da je ‘moralna nakaza koja navodi floskule’ te da ga je trebalo lustrirati. ‘Da je bilo lustracije, Vi danas ne biste bili ovdje, Vi ste moralna nakaza, prijatelju moj. Vi ne biste bili u javnom životu u normalnoj državi. Ovo nije normalna država’, poručio je Glasnović Pusiću.

11:19 Drugi dio prosvjednika koji je ranije pristigao u Srb okupio se uz spomenik pa ih je policija pomaknula i ogradila, a među njima je saborski zastupnik HDZ-a Željko Glasnović, koji je novinarima rekao da je došao u Srb odati počast ubijenim žrtvama

11:15 Prosvjednici i dalje blokiraju Ličku magistralu uz molitvu pjevajući hrvatsku himnu, a s jedne i druge strane magistrale nastale su kolone.

11:00 Prosvjednici su blokirali promet na Ličkoj magistrali i na cesti mole Oče naš, javlja dnevnik.hr.

Među okupljenim ‘autohtonim pravašima’ nalazi se i čelnik te stranke Dražen Keleminec, kojemu je sud zabranio dolazak u Srb na šest mjeseci te bi zbog kršenja te zabrane trebao biti uhićen. Pravaši antifašistički ustanak u Srbu nazivaju četničkim zločinom te se već godinama okupljaju i prosvjeduju u tom mjestu, no policija svake godine sprečava eskalaciju u fizičko nasilje.

Keleminec je i sam izjavio, kako na Twitteru prenosi novinar Nove TV Šime Vičević, kako očekuje da će biti uhićen.

10:53 Pravaše na putu prema Srbu prate jake policijske snage, a u samom mjestu policija je napravila kordon te im oduzima majice na kojima piše ‘Za dom spremni’.

10:44 Članovi Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP), kako su i najavili prethodnih dana, autobusima su stigli u Bruvno, otkud su se zaputili prema Donjem Srbu gdje u 12 sati, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH), treba početi središnja svečanost obilježavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka.

Izvor: Tportal/ZDanas