fbpx

Počelo zadarsko Kazališno ljeto

Jedan od najboljih hrvatskih jazz glazbenika Matija Dedić otvorio je 22. Zadarsko kazališno ljeto. Na otvorenoj pozornici Muzeja antičkog stakla izveo je legendarne pjesme svog oca. Atraktivni zadarski prostori pod vedrim nebom bit će kulisa gotovo svih predstava i koncerata ovogodišnjeg ‘Ljeta’.

Matija svira Arsena naziv je Porinom nagrađenog albuma Matije Dedića. Nazvan je tako i zadarski koncert na kojem je sin predstavio nezaboravne pjesme svoga oca.

Ja sam tek sad vidio koliko sam ja vezan uz te skladbe jer ne to što sam ljubomoran nego sam ostvario s očevom glazbom ono što sam sebi priželjkivao zadnjih pet, deset godina./Velika sreća, žao mi je da stari tu nije nazočan u tome svemu ali valjda je tako trebalo biti. – kaže Matija Dedić.

Legendarna glazba u izvedbi jedinstvenog umjetnika na ovaj način živi i traje. Traje i Zadarsko kazališno ljeto. Pune 22 godine. Uz opuštene, lagane predstave donosi i dvije premijere. Prva, i to plesna, na redu je već za sedam dana. Zadarski plesni ansambl njome će proslaviti 25 godina djelovanja.

Zove se tajni dnevnik umjetničke prakse. Radi se o am+nsamblu koji je prvi ansambl suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Jako puno ljudi je prošlo kroz taj ansambl, ostavili smo traga u Zadru. – govori Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskoga plesnog ansambla.

Dramsku premijeru ‘Šekspiru s ljubavlju’ potpisuje mlada zadarska glumica Mia Zara, a zanimljivo je da će se predstava izvoditi na staroengleskom jeziku.

Spojila sam zapravo priču, to je jedan kolaž njegovih najpoznatijih djela San Ivanjske noći, Hmlet, Romeo i Julija…u jednu ljubavnu priču. Imamo scenografiju, prekrasan renesansni dvorić sagrađen u Shekespearovo vrijeme, imamo i balkon i bunar i stube. – ističe Mia Zara, redateljica predstave.

Ovaj koncept kombinacije dramskog programa, dobrih koncerata ima izuzetno dobar odaziv. Svake se godine traži ulaznica više. Zadovoljni smo kako publika reagira. – kaže Nena Ninčević Mandić, voditeljica marketinga HNK Zadar.

Zadarsko kazališno ljeto traje do četvrtoga kolovoza, a sve će kulminirati Zadar Jazz bluesom i nastupima vrhunskih glazbenika.