fbpx

POLICIJA ODUZELA DJECU OBITELJI BOŽIĆ Ovrha provedena bez papira, potpisa, djevojčicu odveli u donjem rublju

Utorak ujutro bio je dan iz pakla za Tomislavu Božić (22) iz Maslenice: u osam sati ujutro njihovo kućno dvorište ispunila su policijska vozila, iz njih su „izletjeli“ policajci i vikali „Di su vam dica?“ Nije prošlo ni dvije minute, izvukli su iz kuće dječaka (4) i djevojčicu (5), strpali ih u automobil i sva su vozila odjurila.

Ni razgovora, ni papira, ni potpisa, ni bilo kakvog „službenog“ dijela ovrhe nad djecom nije bilo. Otac Ante za vrijeme oduzimanja na djece bio je na poslu. Iako se odmah sjurio kući, već je sve bilo gotovo.

Očaj u kojem smo zatekli majku nije moguće opisati. „Kako će moja djevojčica zaspati bez mene, zašto su je u gaćicama muške ruke grabile, zašto nisu dali da joj barem haljinicu obučem“…. Bujicu isprekidanih riječi izgovarala je Tomislava, koja je od grčevitog plača jedva govorila.

Kako to mislite, djevojčicu su odveli golu, odnosno u gaćicama?

– Da, u gaćicama. Djevojčica i ja još smo bile u krevetu, ja sam spavala u grudnjaku i gaćicama, ona samo u gaćicama. Ona je prva čula zvuk automobila, gurnula me, rekla „netko je došao“. U tom trenu sam čula jaki muški glas na vratima „Dobar dan, gdje su vam djeca?“. Skamenila sam se, onda sam skočila, zaključala vrata od sobe… – jedva je objašnjavala Tomislava tijek događaja.

– Tad sam shvatila da se moj sin već ustao i da je sa bakom u drugoj sobi. U trenutku sam čula glas moga sina, vikao je „Pustite me, di mi je mama“ i onda je nastala grobna tišina. Odveli su ga. Sigurno su mu ruku na usta stavili, jer je vladala jeziva tišina, a jasno je da bi on vikao. Naprosto je nestao, nisu dali ni da pričeka oca, da vidi majku prije nego što ga odvedu. Ništa nisu dali.

Što je bilo sa vama i djevojčicom, zaključali ste se u sobu?

– Da, rekla sam mojoj curici „Bebo, samo se drži za mene“, drhtala je, a onda se začula strahovita buka, silom su probili vrata i u trenu moju djevojčicu više nisam vidjela. Viknula sam: „Pa dajte da ju obučem, barem to!“, iako sam i sama pred policajcima još bila u grudnjaku i gaćicama, osjećala sam se užasno poniženo. Policajac mi je rekao: „Imaš dvije minute da daš robu za malu i zdravstvene iskaznice za djecu“. Okrenula sam se da to dohvatim, a onda šok: oni su netragom nestali, otrčali! Djevojčicu su odveli u gaćicama, mene su zavarali da se okrenem i nestali. Bože, gdje su moja djeca? – plakala je Tomislava Božić.

Rekla je da je molila policiju da joj dozvole da se oprosti sa djecom. Ništa, u vrlo kratkom roku su svi nestali iz dvorišta. Doznajemo da je na intervenciji bilo 11 policajaca.

Ante i Tomislava Božić tvrde da im doslovno ni jedan papir nije predočen za vrijeme ovrhe nad djecom. Njihov šok proizlazi iz činjenice da zadnje sudsko rješenje o kojem oni imaju saznanja je presuda Županijskog suda u Zagrebu koji je u travnju izrekao: „Ukida se rješenje Općinskog suda u Zadru, Stalne službe u Benkovcu, i predmet se vraća istom sudu prvog stupnja na ponovan postupak“. Inače, na prijedlog Centra u Zadru, Sud u Benkovcu je presudu o oduzimanju djece donio 17.veljače, no iz Zagreba je naloženo ponovno provođenje postupka.

Kako do danas, kažu Božići, ponovni postupak nije počeo, nisu ni u najcrnjim snovima očekivali ovrhu nad djecom u utorak ujutro.

Vesna Burčul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar:
– Obitelj je dobila rješenje o oduzimanju djece i oni dobro znaju gdje su njihova djeca sada.
Radi li se o ranije spominjanoj Kući Svete Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu u Zagrebu?
– Da, tamo su otputovali – rekla je ravnateljica Burčul, koja je Tomislavu i Antu Božić pozvala u Centar za socijalnu skrb u srijedu ujutro, gdje će dobiti sve informacije o svojoj djeci. Dodijeljena im je i nova socijalna radnica.

Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, oštro je demantirao da su policijski službenici „oduzimali djecu“ u utorak u kući obitelji Božić.
– Policijski službenici PU zadarske bili su u Maslenici na poziv sudskog ovršitelja u provođenju sudske odluke. S obzirom da u kući nije pružen otpor, nije ni bilo potrebe za intervencijom policije. Policajci nisu oduzimali djecu, niti su ih odvozili u službenim vozilima – istaknuo je Elis Žodan.

Snimio: Jure Mišković / EPH

Zadarski.hr/ZDanas