round image on layout top

Poruka EU Velikoj Britaniji: Nema  “a la carte” pristupa tržištu

1. srpnja 2016. by urednik divider image

Velika Britanija može pristupiti jedinstvenom tržištu EU samo ako poštuje četiri temeljne slobode Unije; slobodu kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi

U utorak su dočekali britanskog premijera Davida Camerona s izrazima lica kao kad se nekome izražava sućut, a jučer ujutro nastavili su dalje bez njega: prvi put u protekle 43 godine premijeri i predsjednici zemalja članica Europske unije donose odluke bez britanskog premijera u sobi.

Cameron je iz Londona mogao samo na Twitteru pratiti što Unija 27 zemalja članica dalje odlučuje bez njega. A odlučila je da bilo kakav budući pristup Velike Britanije jedinstvenom tržištu EU može biti ispregovaran jedino ako Britanija poštuje četiri temeljne slobode u EU. Među njima je i sloboda kretanja radnika, što znači da su Britanci upravo odlučili izaći iz EU jer im se ne sviđa sloboda kretanja radnika, ali jedini način da dobiju ono što žele nastaviti uživati, a to je pristup jedinstvenom tržištu EU, jest da poštuju – slobodu kretanja radnika.

– Mnogi su poslali Velikoj Britaniji jasnu poruku da ne može imati i ovce i novce – rekao je premijer Tihomir Orešković, koji je vjerojatno posljednji put predstavljao Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća (baš kao što je posljednji put svoju zemlju predstavljao i David Cameron).

Lijep ili grub razvod

– Velika Britanija ne može imati “a la carte” pristup slobodnom tržištu – ponovio je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Četiri temeljne slobode koje vrijede na jedinstvenom tržištu EU su sloboda kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, a njih poštuju zemlje poput Švicarske i Norveške koje nisu članice EU, ali jesu na jedinstvenom tržištu EU. Svi lideri 27 zemalja ponavljaju da Britanci ne mogu odbaciti obveze, a zadržati privilegije, a luksemburški premijer Xaviel Bettel poručio je da “ovo nije Facebook, gdje možeš upisati da ti je veza ‘komplicirana’, nego moraš reći jesi li u braku ili si samac”.

Premijer Orešković je dodao kako se “brak sad razvrgava” i ostaje samo da se vidi “hoće li to biti lijep ili grub način”. Ali EU ne želi ulaziti u nagađanja kakav će to biti način razvoda braka s Velikom Britanijom dok najprije Britanci ne pošalju službenu obavijest da, na temelju rezultata referenduma, pokreću članak 50. Lisabonskog ugovora koji propisuje kako se izlazi iz EU.

– Članak 50. treba biti ubrzano aktiviran. Nemamo vremena za meditiranje, nego moramo djelovati – rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Čini se da je Unija, koju su Britanci često optuživali da ignorira demokratsku volju naroda, odlučila na brutalan način pokazati svima da u ovom slučaju nije Bruxelles taj koji ignorira volju izraženu na britanskom referendumu, nego to ignoriraju sami britanski političari.

Otezat će s izlaskom

Cameron ne želi aktivirati članak 50., već to prepušta nasljedniku, koji će vjerojatno biti izabran 9. rujna između Borisa Johnsona i Therese May, a Johnson također najavljuje da će otezati s aktiviranjem članka 50. jer želi zadržati privilegij pristupa jedinstvenom tržištu, samo bez slobode kretanja radnika.

Zajednička izjava EU27, koja je jučer usvojena, poručuje mu da je takav privilegij nemoguć i poručuje Britancima da izvole pokrenuti izlazak iz Unije što prije. Dok se to ne dogodi, EU27 će čekati, a sljedeći summit 27 premijera i predsjednika sazvan je za 16. rujna u Bratislavi. Pritisak na Britaniju da pokrene izlazak dotad će vjerojatno postati toliko velik da će Britanci to i pokrenuti.

– Čim se formira nova britanska vlada, mora podnijeti službenu obavijest o izlasku i započeti dvogodišnje pregovore, kao što piše u Lisabonskom ugovoru.

Očekujemo da će se to dogoditi početkom rujna – rekao je francuski predsjednik François Hollande nakon završetka summita. Summita koji je na trenutke zaista izgledao kao karmine za Veliku Britaniju kao zemlju članicu Europske unije.

Orešković: Poruka je da zemlje moraju imati suverenitet
Izlazak Velike Britanije iz EU otvara raspravu o tome kakvu Uniju želi graditi 27 članica koje ostaju. – Vidjeli smo da je EU za Hrvatsku od ogromne koristi i želimo da EU jača. Ali više nismo za centralizaciju i možda je poruka da svaka zemlja treba imati svoj suverenitet, ali da imamo zajedničke vrijednosti i institucije – rekao je tehnički premijer Tihomir Orešković.

Izvor: Večernji.hr/ZDanasNARODNE NOVINE Raspisan...

U Narodnim novinama broj 55, godina 2018., objavljen je natječaj za imenovanje...

read more

U KAFIĆU NA MELADI...

Po društvenim mrežama proširile su se slike brutalnog fizičkog napada koji...

read more

GRADONAČELNIK ODLUČIO...

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić potpisao je odluku o davanju odobrenja za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr