round image on layout top

POTJERA NA MORU Na skuteru pokušali pobjeći Lučkoj kapetaniji

27. srpnja 2016. by urednik divider image

U svim lučkim kapetanijama duž Jadrana i sa svim raspoloživim plovilima održana je akcija “Sigurna plovidba”. Naglasak je bio na nedopuštenom glisiranju unutar 300 metara od obale. Nekima se akcija nije svidjela pa su spas od kontrole pokušali pronaći u bijegu, no nisu daleko stigli.

Rutinska kontrola pretvorila se u pravu potjeru na moru. Mladi par izbjegao je kontrolu i upravo se nalazi u bijegu ispred broda lučke kapetanije.

Vidjeli ste i sami neprimjereno ponašanje ipak smo mi ljudi u uniformi i pazimo na njihovu sigurnost. – kaže Boris Medić, inspektor sigurnosti plovidbe.

No, bijeg je kratko trajao, prvo je pozvan vlasnik skutera.

Ovo je vaš skuter , molimo odmah ga vratite nazad. – zapovjedio je Alen Rukavina, lučki kapetan Lučke kapetanije Zadar.

Mi svakom gostu damo instrukcije prije vožnje, svakog ispratimo do zone glisiranja i nadziremo dvogledom. – objašnjava iznajmljivač skutera Mate Dragaš.

Istodobno s akcijom na moru događala se i ona na kopnu.

Tako je imamo dva inspektora na obali koji upravo nadziru iznajmljivača skutera. – kaže Alen Rukavina, lučki kapetan.

Koordinirana akcija u kojoj počinitelj nije imao šanse pobjeći završila je prekršajnom prijavom. Zbog odbijanja komunikacije ostalo je nejasno zašto se mladi par dao u bijeg i time i sebe i iznajmljivača doveo u nezahvalnu situaciju.

Sigurno da će kazna biti rigoroznija s obzirom na njihovo ponašanje. – najavljuje Boris Medić, inspektor sigurnosti plovidbe.

Akcija je iskorištena i za upoznavanje stranih nautičara s novom aplikacijom „Nautički informacijski servis”. Instalira se u svega tri poteza. A uz pregršt informacija osnovna joj je svrha sigurnost plovidbe.

Čim primimo SMS, znamo vašu lokaciju i dolazimo pomoći. To je prva i najvažnija stvar da budete sigurni. – objašnjava Goran Šarin, pomoćnik ministra pomorstva.

Demonstrirana brzina kontrole i nadzora temeljni je uvjet sigurnosti plovidbe na moru, s obzirom na to da Jadranom u ljetnim mjesecima plovi oko 70 tisuća različitih plovila.

Izvor: HRT/ZDanasMARJANA BOTIĆ Svi...

Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javni poziv gradonačelniku...

read more

HRVATSKA NA SVJETSKOM...

Hrvatska je po konkurentnosti u 2018. godini pala za dva mjesta u odnosu na...

read more

MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr