round image on layout top

PRVI PUT NA FESTIVALU ZADAR CLASSIC OPEN AIR Zadarski kvartet klarineta

20. srpnja 2016. by urednik divider image

Na festivalu Zadar classic open air po prvi će put nastupiti Zadarski kvartet klarineta u kojemu su mladi glazbenici: Ivan Andrijević, Ante Buturić, Lovre Lučić i Abdul-Azziz Hussein. Na Trgu Petra Zoranića taj će, po mnogo čemu zanimljiv puhački komorni sastav, svirati u petak, 22. srpnja. Koncert će početi u 21 sat, a tijekom njegova održavanja prikupljat će se dobrovoljni prilozi za uređenje koncertne dvorane u Kneževoj palači. Uz potporu gradske Turističke zajednice i Grada Zadra, festival po četvrti put organizira Lions klub Zadar u sklopu svoje akcije „Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači“.

Zadarski kvartet klarineta je nastao 2007. godine kao samostalni projekt tadašnjih učenika Glazbene škole Blagoje Bersa i od tada je, uz manje promjene u sastavu, nastupao u raznim prigodama i u raznim sredinama. Prije mjesec dana je, primjerice, sudjelovao na natjecanju „Premio cittá di Padova“ i u konkurenciji 19 sastava zauzeo četvrto mjesto. Svi njegovi članovi su još tijekom školovanja osvajali prestižne nagrade, usavršavali se kod eminentnih glazbenika i pedagoga, održavali solo recitale i nastupali s poznatim orkestrima. Svu četvoricu povezuje Muzička akademija u Zagrebu na kojoj studira (četvrta godina) još samo najmlađi od njih, 22 godišnji Ivan Andrijević, sudionik, inače, Zadar classic open air-a u svim njegovim dosadašnjim izdanjima. Lovre Lučić je nakon diplome dobio posao u Simfonijskom orkestru HRT-a gdje svira bas klarinet, Ante Buturić je učitelj klarineta u Osnovnoj glazbenoj školi sv. Benedikta u Zadru i Glazbenoj školi u Biogradu, a Abdul-Azziz Hussein je diplomirao ove godine i tek traži posao. Trojica Zadrana – Lučić, Buturić i Andrijević, iako nisu svi rođeni u Zadru, u svom su gradu stekli osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, a četvrti član sastava, Zagrepčanin Abdul-Azziz Hussein, takvu je naobrazbu dobio u Zagrebu.

Mladi glazbenici okupljeni u Zadarskom kvartetu klarineta izvode na svojim nastupima vrlo šarolik program, od originalnih ili za takav sastav obrađenih kompozicija, do jazza i folklorne glazbe. Dio tog programa izvest će i na koncertu u petak, a na festivalu Zadar classic open air ovog će ljeta nastupiti još dva puta.MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr