fbpx

PRVI PUT NA FESTIVALU ZADAR CLASSIC OPEN AIR Zadarski kvartet klarineta

Na festivalu Zadar classic open air po prvi će put nastupiti Zadarski kvartet klarineta u kojemu su mladi glazbenici: Ivan Andrijević, Ante Buturić, Lovre Lučić i Abdul-Azziz Hussein. Na Trgu Petra Zoranića taj će, po mnogo čemu zanimljiv puhački komorni sastav, svirati u petak, 22. srpnja. Koncert će početi u 21 sat, a tijekom njegova održavanja prikupljat će se dobrovoljni prilozi za uređenje koncertne dvorane u Kneževoj palači. Uz potporu gradske Turističke zajednice i Grada Zadra, festival po četvrti put organizira Lions klub Zadar u sklopu svoje akcije „Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači“.

Zadarski kvartet klarineta je nastao 2007. godine kao samostalni projekt tadašnjih učenika Glazbene škole Blagoje Bersa i od tada je, uz manje promjene u sastavu, nastupao u raznim prigodama i u raznim sredinama. Prije mjesec dana je, primjerice, sudjelovao na natjecanju „Premio cittá di Padova“ i u konkurenciji 19 sastava zauzeo četvrto mjesto. Svi njegovi članovi su još tijekom školovanja osvajali prestižne nagrade, usavršavali se kod eminentnih glazbenika i pedagoga, održavali solo recitale i nastupali s poznatim orkestrima. Svu četvoricu povezuje Muzička akademija u Zagrebu na kojoj studira (četvrta godina) još samo najmlađi od njih, 22 godišnji Ivan Andrijević, sudionik, inače, Zadar classic open air-a u svim njegovim dosadašnjim izdanjima. Lovre Lučić je nakon diplome dobio posao u Simfonijskom orkestru HRT-a gdje svira bas klarinet, Ante Buturić je učitelj klarineta u Osnovnoj glazbenoj školi sv. Benedikta u Zadru i Glazbenoj školi u Biogradu, a Abdul-Azziz Hussein je diplomirao ove godine i tek traži posao. Trojica Zadrana – Lučić, Buturić i Andrijević, iako nisu svi rođeni u Zadru, u svom su gradu stekli osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, a četvrti član sastava, Zagrepčanin Abdul-Azziz Hussein, takvu je naobrazbu dobio u Zagrebu.

Mladi glazbenici okupljeni u Zadarskom kvartetu klarineta izvode na svojim nastupima vrlo šarolik program, od originalnih ili za takav sastav obrađenih kompozicija, do jazza i folklorne glazbe. Dio tog programa izvest će i na koncertu u petak, a na festivalu Zadar classic open air ovog će ljeta nastupiti još dva puta.