fbpx

Večeras počinje manifestacija Noć punog miseca

Pred nama je središnja večer Noći punog miseca. Nakon dva uvodna dana večeras kreće završana večer festivala kulture, hrane i običaja zadarskog kraja – vremeplov na dohvat ruke.

Neno Stojaković iz Udruge Propela:

Ja bih još samo spomenuo da bi zadnja večer bila finalna večer klapskog pjevanja i plesnih skupina i naglasiti sve što će biti u ponudi: od čičvarde, boba, paradižeta, janjetine, školjaka, riba, mekušaca… ove godine će biti po prvi put i peka.

Festival prvi put pomaže Hrvatska turistička zajednica pa se očekuje i povećano zanimanje turista.

O manifestaciji Noć punog miseca:

Na noć punog mjeseca usred ljeta, Riva je osvjetljena bakljama i svjetlom svijeća. Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog Šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija. Ako niste u prilici posjetiti okolicu Zadra i zadarske otoke i upoznati lokalni folklor i običaje, svakako posjetite Noć punog miseca. Dojmit će Vas se. Noć punog miseca događa se naravno u noći punog mjeseca, od 21. do 23. srpnja 2016.

Petnaest godina prošlo je otkad su se po prvi put ugasila svjetla na Zadarskoj rivi kako bi nam se mjesec pokazao u svojoj punoj raskoši i zasjao u svom pravom sjaju, probudio u nama sjećanja na prošla vremena i naše pretke. “To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!” promrmljao je i Alfred Hitchcock ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi prije 50 godina, ne znajući da je izlazak mjeseca u tom istom kanalu još ljepši.

Noć punog miseca je manifestacija, festival kulture, hrane i običaja zadarskog kraja – vremeplov na dohvat ruke. Na dane 21.07., 22.07. i 23.07. vratit će ponovno osmijeh na lice svima koji dođu po njega. To je večer koja nas na trenutak vraća u vrijeme kada je Zadar bio grad gospode koji je uživao u sretnoj simbiozi sa svojim priobaljem, otocima i zaleđem. Vrijedni ribari i težaci živjeli su nekoć od trgovine s građanima, a u sadašnjosti, svake godine iznova, Zadrani pozivaju njihove potomke i praunuke da ih barem te večeri podsjete kako je to nekada bilo.

Susret “bodulske” i “vlaške” kulture na jednom mjestu, jedinstveni mirisi s bogatih stolova, diple i mandolina ukomponirane u glazbu Morskih orgulja! Ugašena javna rasvjeta, ferali i sviće, klape i plesovi, gosti iz drugih krajeva zemlje i gomila nasmijanih, zadovoljnih ljudi ispod jednog velikog mjeseca.

Izvor: TZ Zadar