fbpx

ZADAR CLASSIC OPEN AIR 2016. Koncert Nele Šarić i Vjekoslava Babića

Na festivalu Zadar classic open air u četvrtak će, 14. srpnja, nastupiti dvoje uglednih glazbenika – sopranistica Nela Šarić i pijanist Vjekoslav Babić. Oboje su već sudjelovali na ovom festivalu kojega organizira Lions klub Zadar s namjerom prikupljanja sredstava za uređenje koncertne dvorane u Kneževoj palači.

Nela Šarić je na festivalu od njegovih početaka, od 2013. godine, a Zadrani uvijek s velikom zanimanjem prate njene nastupe. Rođena Zadranka, studij solo pjevanja završila je u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić, a prije četiri godine je na Muzičkoj akademiji i magistrirala. Tijekom studija i nakon njega stjecala je bogato solističko iskustvo, pjevala u Hrvatskoj i inozemstvu, uz različite zborove i orkestre te ugledne pjevače. Vokalnu je tehniku usavršavala na seminarima priznatih svjetskih umjetnika, surađivala s poznatim dirigentima i redateljima, sudjelovala u projektima profesionalnih i amaterskih zborova te snimila nosač zvuka s djelima skladatelja barokne glazbe koji su u 19. Stoljeću djelovali u Zadru. Pjevala je ili još uvijek pjeva u klapama, kvartetu duhovne i filmske glazbe Mystique i Trio Anime.

Lani je pjevala ulogu Musette u Puccinijevoj operi La Boheme u Španjolskoj, a ove je godine bila jedina hrvatska finalistica na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Zinka Milanov u Rijeci. Često sudjeluje u radu žirija na raznim glazbenim festivalima, i od ove je godine umjetnička voditeljica klape Kožino.
Vjekoslav Babić je na Muzičkoj akademiji studirao glasovir u klasi prof. Pavice Gvozdić, dirigiranje u klasi prof. Vjekoslava Šuteja, a klarinet je učio u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi te od devete godine svira u Puhačkom orkestru limene glazbe u Imotskom. Osvajao je brojne nagrade, surađivao s mnogim eminentnim umjetnicima.

Radi kao korepetitor u HNK Zagreb, kao profesor klavira u Školi za balet i ritmiku, vodi dva zbora i u protekle je četiri godine dirigent Akademskog harmonikaškog orkestra Ivan Goran Kovačić.

Koncert Nele Šarić i Vjekoslava Babića održat će se, kao i svi koncerti Zadar classic open air-a, na Trgu Petra Zoranića s početkom u 21 sat. I tom će se prilikom od gledatelja prikupljati dobrovoljni prilozi koji bi trebali pomoći da iz koncertne dvorane u Kneževoj palači što prije ponovno poteče glazba.