fbpx

BAREŠIĆU OKRVAVLJENE RUKE Crvenim sprejem obojena lijeva ruka i noga na spomeniku Miru Barešiću

U noći sa subote na nedjelju nepoznati je počinitelj crvenim sprejem obojio lijevu ruku i nogu na spomeniku Miru Barešiću, koji je prije nekoliko dana otvoren u Dragama. Događaj je prijavljen zadarskoj policiji, koji provodi kriminalističko istraživanje.

Fotografiju “posprejanog” spomenika Barešiću na svojim je facebook-stranicama objavila Antifa Šibenik. Spomenik je prije osam dana, u nazočnosti dvojice ministara tehničke Vlade te velikoga broja hrvatskih branitelja, otvoren tik uz Jadransku magistralu.

Barešić je 1971. u razmjeni vatre ubio tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovuića, te je osuđen na doživotni zatvor. Nakon što mu je kazna smanjena, vratio se početkom Domovinskog rata u Hrvatsku kako bi se priključio obrani zemlje. Ubrzo nakon povratka u Hrvatsku, Miro Barešić poginuo je u borbenoj akciji pod nerazjašnjenim okolnostima. Unatoč kontroverzijama koje se vežu uz njegovo ime, pokopan je sa svim državnim počastima te je posmrtno dobio čin bojnika Hrvatske vojske.