round image on layout top

Hrvatska obojena u crveno: Iza nas je iznadprosječno vruć srpanj, hoće li i kolovoz obarati rekorde?

9. kolovoza 2016. by urednik divider image

Državni hidrometeorološki zavod objavio je podatke o visini temperatura za protekli srpanj te količini oborina, a koji pokazuju da je iza nas sušan i iznadprosječno vruć srpanj.

“Srednja mjesečna temperatura zraka za srpanj 2016. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1,4 °C (Komiža) do 3,0 °C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (Zavižan, šire područje Pazina i Varaždina, dio istočne Hrvatske, dio južnog Jadrana te dio srednjeg Jadrana i zaleđa) i ekstremno toplo (preostali dio Hrvatske)”, priopćili su iz DHMZ-a.

“Analiza količina oborine za srpanj 2016. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za srpanj 2016. godine nalaze u rasponu od 3% višegodišnjeg prosjeka u Zadru (0,7 mm) do 179% tog prosjeka u Daruvaru (152,6 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: kišno (istočna Hrvatska i dio središnje Hrvatske), normalno (Zavižan, dio središnje Hrvatske te dio srednjeg i južnog Jadrana), vrlo sušno (šire područje Rijeke i Senja te šire područje Zadra i Knina) i sušno (preostali dio Hrvatske)”, javlja DHMZ.

Kakav je kolovoz pred nama?

Srpanj je donio nekoliko toplinskih valova s temperaturama preko 35 stupnjeva, a slične temperature pratit će nas i u kolovozu.

Srednja mjesečna temperatura kretat će se oko prosjeka, ili će biti malo viša od prosjeka. Više temperature očekuju se u drugom, a pogotovo u trećem tjednu kolovoza. Količina kiše u kolovozu bit će oko višegodišnjeg prosjeka.

Prvih dana kolovoza mjestimice i u Dalmaciji mogući su pljuskovi s grmljavinom, ali se u ostatku mjeseca ne očekuju veće količine padalina.

Izvor: Index.hr/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr