round image on layout top

Hrvatska obojena u crveno: Iza nas je iznadprosječno vruć srpanj, hoće li i kolovoz obarati rekorde?

9. kolovoza 2016. by urednik divider image

Državni hidrometeorološki zavod objavio je podatke o visini temperatura za protekli srpanj te količini oborina, a koji pokazuju da je iza nas sušan i iznadprosječno vruć srpanj.

“Srednja mjesečna temperatura zraka za srpanj 2016. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1,4 °C (Komiža) do 3,0 °C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (Zavižan, šire područje Pazina i Varaždina, dio istočne Hrvatske, dio južnog Jadrana te dio srednjeg Jadrana i zaleđa) i ekstremno toplo (preostali dio Hrvatske)”, priopćili su iz DHMZ-a.

“Analiza količina oborine za srpanj 2016. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za srpanj 2016. godine nalaze u rasponu od 3% višegodišnjeg prosjeka u Zadru (0,7 mm) do 179% tog prosjeka u Daruvaru (152,6 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: kišno (istočna Hrvatska i dio središnje Hrvatske), normalno (Zavižan, dio središnje Hrvatske te dio srednjeg i južnog Jadrana), vrlo sušno (šire područje Rijeke i Senja te šire područje Zadra i Knina) i sušno (preostali dio Hrvatske)”, javlja DHMZ.

Kakav je kolovoz pred nama?

Srpanj je donio nekoliko toplinskih valova s temperaturama preko 35 stupnjeva, a slične temperature pratit će nas i u kolovozu.

Srednja mjesečna temperatura kretat će se oko prosjeka, ili će biti malo viša od prosjeka. Više temperature očekuju se u drugom, a pogotovo u trećem tjednu kolovoza. Količina kiše u kolovozu bit će oko višegodišnjeg prosjeka.

Prvih dana kolovoza mjestimice i u Dalmaciji mogući su pljuskovi s grmljavinom, ali se u ostatku mjeseca ne očekuju veće količine padalina.

Izvor: Index.hr/ZDanasKako je HDZ-ovac postao...

Danas se u Banskim dvorima, sjedištu vlade Republike Hrvatske, dogodilo nešto...

read more

Pokušao iznuditi...

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 59-godišnajkom, kojeg...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije, Marko Pupić-Bakrač,...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr