fbpx

Kalmeta neće biti na listi za devetu izbornu jedinicu

Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik i godinama jedan od istaknutijih članova HDZ-a, neće se uoči nadolazećih parlamentarnih izbora pojaviti na predizbornoj listi te stranke za devetu izbornu jedinicu. To su Nacionalu u ponedjeljak poslijepodne potvrdili i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Božidar Kalmeta osobno

‘Točno je, neću biti na listi za devetu izbornu jedinicu. To je isključivo moja osobna odluka. Nitko iz vrha stranke od mene nije tražio da to učinim. Za takvu svoju osobnu odluku dobio sam puno razumijevanje predsjednika stranke Andreja Plenkovića čiju politiku u potpunosti podržavam’, izjavio je Kalmeta za Nacional.

On nadalje tvrdi, o čemu se može diskutirati, da ta njegova odluka nema veze s optužnicom kojom ga se tereti da je, kao bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture, svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

‘Optužnica koja je protiv mene podignuta nema nikakve veze s tom mojom odlukom. Nevin sam dok mi se ne dokaže suprotno, a siguran sam da će se moja nevinost i definitivno potvrditi. Ista je ta neosnovana optužnica postojala i prije osam mjeseci. Unatoč tome, na prošlim parlamentarnim izborima kada sam u devetoj izbornoj jedinici na predizbornoj listi koju je nosio tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko, također, bio pri vrhu, dobio sam ogroman broj preferencijalnih glasova’, kaže Kalmeta.

Odustajanje od izborne utrke dolazi samo desetak dana nakon što je šef SDP-a Zoran Milanović kazao da od HDZ-a očekuje da sa svojih lista makne one protiv kojih je pokrenuta predistraga, kao što je to učinio SDP.

‘Posljednjih dana bila je navodno jedna afera s nekim ugovorima u Hrvatskim šumama. Rekao sam da nisam najsretniji s tim, a bio sam u Zadru koji i dalje vodi čovjek optužen od strane DORH-a za pljačku 40 milijuna kuna i to je na Vrhovnom sudu. Taj čovjek je i član stranke, to je krunski dragulj HDZ-a. Pozivam one koji imaju savjete za druge, ja sam se spreman pogledati u špigl, da prvo očiste pred svojim vratima’, rekao je Milanović.

Tada je i stigao odgovor Kalmete. ‘Postavlja se pitanje ima li potrebe uopće komunicirati s čovjekom koji politiku u demokraciji doživljava kao neprijateljstvo i mržnju. Ja politiku ne doživljavam tako, već kao suparništvo ideja i programa i tako bi to trebalo biti. No, u ovom slučaju, možda mu treba odgovoriti. Očekivao sam da će to reći prije dva dana u Zadru, a ne sad, s 300 kilometara šalje te poruke koje su nevjerodostojne. Ako gledamo njihove liste, ondje ima ljudi koji su pod istragama, pod optužnicama i pravomoćno osuđenih, uključujući i samog Milanovića. No, nije na meni da o tome sudim, ali evo, kad već proziva drugu stranu. Razlog takvih izjava je panika jer je postalo očito da će Narodna koalicija izgubiti na izborima. Ja mu iz Zadra poručujem da će posebno debelo izgubiti u ovoj izbornoj jedinici’, kazao je Božidar Kalmeta za N1 televiziju.