fbpx

NA FESTIVALU ZADAR CLASSIC OPEN AIR Ponovno Dina e Mel

Na festivalu Zadar classic open air 2026, u utorak, 02. kolovoza, ponovno će nastupiti Dina e Mel. Riječ je o dobro poznatim glazbenicama Dini Bušić, glas, i Meliti Ivković, gitara, koje su 2012. godine otkrile zajedničku ljubav prema brazilskoj bossa novi i udružile se u duo. Na ovom festivalu, inače, nastupaju od 2014. godine kada ga je utemeljio zadarski Lions Klub u okviru svoje akcije „Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači“.
Intrigira ih, kažu, brazilska glazba, njezini harmonijski, ritamski i melodijski izazovi te izuzetna atmosfera koju stvara, ali su, uz to, zaokupljene brazilskim portugalskim jezikom te posvećene izradi vlastitih aranžmana za sve pjesme koje izvode. Stil im je prepoznatljiv – odlikuje ga Dinin lirski vokalni izričaj te Melitina bogata i profinjena instrumentalna pratnja. Može ga se se definirati kao svojevrsni amalgam mediteranskog glazbenog naslijeđa na kojemu su odrasle i tako dalekih, ali ipak tako bliskih elemenata južnoameričke kolijevke bossa nove, s tek povremenim izletima u jazz.
Dina e Mel su nastupile diljem Hrvatske na jazz festivalima te klupskim i muzejskim prostorima. Prošlog su ljeta gostovale na jazz festivalu u Francuskoj (Strassbourg – La Petiti Pierre) te se našle u društvu probranih europskih i svjetskih jazz glazbenika.
Osim kao duo nastupaju i u formaciji kvarteta, pa će i na koncertu u utorak uz njih biti zadarski kontrabasist Josip Marcelić i udaraljkaš Mladen Morača.
Na programu će biti bossa nova standardi i niz gotovo nepoznatih brazilskih skladbi s kojima žele upoznati domaću publiku.
Koncert Dine e Mel održat će se na Trgu Petra Zoranića s početkom u 21 sat. I na njemu će se prikupljati sredstva namijenjena uređenju koncertne dvorane u Kneževoj palači.