fbpx

Optužnica koja je izazvala potres u tursko-američkim odnosima: “Pučiste su uvježbali FBI i CIA”

TURSKI tužitelj je ustvrdio kako su CIA i FBI uvježbali sljedbenike klerika Fethullaha Gulena koji su 15. srpnja pokušali izvesti vojni udar u toj zemlji.

U optužnici, koji je pripremio ured tužitelja u Edirneu, a prihvatio lokalni teški kazneni sud, traži se maksimalna kazna za 43 osumnjičenika koje se povezuje s pučem. Najteža moguća kazna traži se i za Gulena, kojeg Erdogan krivi za organizaciju udara.

Još 2013. pokušan “sudski puč”

“CIA i FBI su pružali treninge u kulturnim centrima gulenističkog pokreta. Operacije koje su tužitelji obavili 17. prosinca prije tri godine dobar su primjer njihovog djelovanja”, stoji u optužnici, koja se u tom dijelu referira na visokoprofilnu korupcijsku istragu koja je obuhvatila visoke državne dužnosnike između 17. i 25. prosinca 2013. godine, piše Hurriyet.

U toj je istrazi obrađeno više službenika povezanih s turskom vladom, koju je tada vodio Recep Tayyip Erdogan. Erdogan, koji je sada predsjednik Turske, tada je tvrdio kako se radi o pokušaju “sudskog puča” na njega te optužio Gulena da je organizirao taj udar na njegovu vladu, i to zajedno s inozemnim snagama.

U optužnici se navodi kako je SAD obučio gulenističke lojaliste te kako su oni potom infiltrirali sigurnosne institucije.

“Amerikanci su trenirali guleniste”

“Taj propali pokušaj puča za cilj je imao slabljenje države i svih njezinih institucija te rušenje vlade. Gulenisti koji rade u sudstvu i u sigurnosnim institucijama, a koji su uvježbani od strane Amerikanaca, odgovorni su za to”, stoji u dokumentu, prenosi Anadolu News Agency, a dodaje se kako su inozemne tajne službe obučile i pučiste koji su izveli vojni udar 15. srpnja, piše turski Yeni Safak.

Odnosi između Turske i SAD-a naglo su se pogoršali nakon neuspjelog prošlomjesečnog puča. Dio turskih medija, turski službenici, ali i turski dužnosnici, optužuju SAD za sudjelovanje u puču. Optužbe je otvoreno iznio i turski ministar rada.

Washington odbacuje sve navode o uključenosti u napad.

Erdogan zadnjih tjedana sve žešće kritizira SAD zbog njihovog odbijanja da Turskoj izruče Gulena, a turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu prije tjedan dana je upozorio kako bi bilateralni odnosi dvije zemlje mogli biti znatno narušeni ukoliko Washington ne izruči Ankari američkog klerika.

Index.hr