fbpx

POŽARI POGODOVANI BUROM Tri požara sa ukupno 4 protupožarna aviona

Lokaliziran je požar u Debeljaku, koji je izbio oko 13 sati, zahvativši travu i nisko raslinje. Izgorjelo je oko 10 hektara površine, a vatrogascima je u gašenju pomoć pružena iz zraka. Požar su gasila i dva kanadera.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik, sudjelovale su danas u gašenju tri požara sa ukupno 4 protupožarna aviona.

Nakon gašenja požara na brdu Jelinjak kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji gdje je požar gasio jedan Canadair CL-415, isti je preusmjeren na drugo požarište Jadrtovac, također u Šibensko-kninskoj županiji.

Na trećem požaru u Debeljaku u Zadarskoj županiji djelovala su dva Canadaira CL-415.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 89 požara (29 u Splitsko-dalmatinskoj, 23 u Šibensko-kninskoj, 19 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).

Do 21. kolovoza u 63 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 615 sati (25 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 19 500 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.