fbpx

RADIONICA STREAM ZADAR Post contemporary dance

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla u tijeku je radionica suvremenog plesa edukativne platforme STREAM ZADAR koju vodi Matej Kejžar iz Slovenije, Radionica nazvana “post contemporary dance” traje od 26. do 29. kolovoza i direktni je uvod u prvu večer festivala suvremenog plesa Monoplay kada ovaj renomirani europski umjetnik ima svoju predstavu..

Cilj radionice je potražiti načine na koje bi se ples oslobodilo koreografskih alata. Uzimajući u obzir da je ples medij koji zahtijeva stalnu vježbu, tražit ćemo mjesta na kojima se ples može pronaći i kontekste iz kojih se ples izražava. Činjenica jest da ples može spojiti mnoge suprotne koncepte individualnosti i omogućiti platformu na kojoj je moguć suživot takvih različitih koncepata. Potrebno je određeno vrijeme da se, kao prvo, oslobodimo svojih pretpostavki o tome što ples jest, a potrebno je i vrijeme da shvatimo potencijal samog plesa.
„Recimo da se u razdoblju suvremenog plesa ples razvio do vrlo sofisticiranih umjetničkih oblika, čiji su rezultat dobro organizirani institucionalizirani oblici na visokoj razini. Recimo da je koreografija alat kojim se mogu objasniti apstraktni oblici plesa. Recimo da tražimo ples koji će uslijediti nakon suvremenog plesa, recimo da promatramo nadolazeće post-suvremeno razdoblje!“ kaže autor radionice.
Matej Kejžar rođen je 1974. u Kranju (Slovenija). Nakon srednje škole nastavio je školovanje na studiju kemije u Ljubljani. Za 18. rođendan na poklon je dobio svoj prvi trening iz suvremenog plesa. Nakon dvije godine upisao je SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) u Amsterdamu. Tijekom školovanja pozvan je na radionice iz repertoara Trishe Brown u New Yorku, gdje je odslušao jedan semestar. Po završetku škole SNDO upisao je postdiplomski studij The X-Group pri školi P.A.R.T.S. u Bruxellesu.
Od 2002. radi po cijelom svijetu. Kao gostujući koreograf i predavač surađivao je s raznim institucijama i manifestacijama, od kojih su neke, primjerice, P.A.R.T.S., SNDO, SEAD, TSEH, TUNA, Deltebre Danza, Les Subsistance, DejaDonné i ZPA.
Od 2009. živi u Bruxellesu, gdje je kao član ansambla Rosas / Anna Teresa De Keersmaeker radio na stvaranju dviju predstava, The Song i Cesena, s kojima je bio i na raznim gostovanjima.
U suradnji s kulturnom organizacijom KinkKonk/Pekinpah iz Ljubljane Kejžar je 2009. osnovao Spider Net, mrežu neovisnih kulturnih organizacija kojom se povezuje sedam gradova iz EU-a: Atenu, Zagreb, Salzburg, Berlin, Bruxelles, Lyon i Ljubljanu. U okviru te mreže susreću se ples, vizualna umjetnost, teorija plesa i glazba te se organiziraju platfome pod nazivom Spider Events, na kojima se naglasak i dalje stavlja na istraživanje plesa.
Od 2009. Matej radi na svojoj metodi pod nazivom Time & Space Re-Mixed. Upravo na temelju ideje Re-Mix ostvario je radove Senser 2010, Edge 36.5, Architecture for better living, Duet.