round image on layout top

Šprlje pozvao institucije da istraže poslovanje Hypo grupacije u Hrvatskoj

27. kolovoza 2016. by urednik divider image

Riječ je o dugogodišnjem suspektnom načinu postupanja koje se provodilo na većem području Hrvatske, kazao je Šprlje.

Tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje pozvao je u petak nadležne institucije da istraže “suspektno” poslovanje Hypo grupacije u Hrvatskoj koje se procjenjuje na “stotine milijuna kuna” i u kojemu su, prema Šprljinim riječima, sudjelovale visoko pozicionirane osobe u hrvatskom društvenom, političkom i ekonomskom životu.

“Riječ je o dugogodišnjem suspektnom načinu postupanja koje se provodilo na većem području Hrvatske”, kazao je Šprlje, dodajući da je epicentar navodnih nezakonitosti bio na istarskom i zagrebačkom području, ali i, primjerice, na otoku Pagu. Cijelu aferu ocijenio je jednom od većih u europskim razmjerima.

O konkretnim imenima nije želio govoriti, kao ni o detaljima do sada provedenih “izvida” koje je obavilo Državno odvjetništvo.

Ministar je kazao da je prije mjesec dana započeo kontakte s članom austrijskog istražnog povjerenstva Rainerom Hableom koji je član istražnog povjerenstva u austrijskom parlamentu i osoba koja se specijalizirala za “Hypo skandal” u Austriji. Jedan od svojih većih krakova Hypo je proširio i na Balkan.

“Prema informacijama koje smo dobili iz Austrije i onome u što smo se mogli sami uvjeriti u vezi s napisima u hrvatskim medijima i postupanjima hrvatskih institucija, očito je da je Hypo grupacija na području Hrvatske tijekom gotovo dva desetljeća proširila veliki skup kriminalnih djelatnosti koji je uključivao određeni broj hrvatskih državljana i interesnih grupacija.

Zbog toga, kao ministar, želim javno pozvati pa čak i prozvati pojedina državna tijela zbog pasivnosti u postupanju. Želim ih pozvati da se aktiviraju te daju izvješća o tome što su radili u postupcima te financijskim transakcijama i poslovanjima koja se tiču Hypo grupacije na području Hrvatske, posebice na istarskom području i području grada Zagreba, kamo su usmjerena mnoga nezakonita postupanja na koje sumnjamo u vezi s financijskim i nekretninskim poslovanjem”, kazao je Šprlje na konferenciji za novinare.

Dodao je kako očekuje da se sva državna tijela koja se bave nadzorom banaka i financijskih institucija očituju o tome “koliko su puta vršila i na koji način financijski nadzor nad institucijama iz Hypo grupacije. Koliko puta su i na koji način vršila nadzor nad poslovanjem pravnih i fizičkih osoba koje se spominju kao korisnici financijskih usluga i transakcija u enormnim novčanim iznosima Hypo grupacije. Je li se ispitivalo porijeklo imovine tih osoba kao i zakonitost financijskih transakcija”.

Hrvatsku narodnu banku, Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga te Ured za sprječavanje pranja novca pozvao je da se izjasne o tome koliko su postupali u predmetima društava iz Hypo grupacije, a Poreznu upravu i Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara da se “posvete ispitivanju porijekla imovine osoba koje se spominju u dokumentima u sklopu Hypo subjekata”.

“Također dajemo potporu Državnom odvjetništvu da što prije i što efikasnije istraži sve nezakonite radnje koje se tiču Hypo grupacije i pravnih subjekata i građana vezanih za nju”, naglasio je Šprlje.

Dodao je i da će bilo koja opcija koja dođe na vlast nakon predstojećih izbora morati uložiti znatne napore u jačanje pravosudnih tijela kao i “onih institucija koje se bave otkrivanjem poreznih i financijskih prevara, nezakonitih transakcija i pranja novca jer je to jedini način da stanemo na kraj složenom obliku korupcije”.

“Puke priče o promjenama i reformama u pravosuđu nemoguće su ako se ne podigne ulaganje u ovaj sustav i sustav nadzora financijskih transakcija, kao i poslovanja i imovine ljudi koji se bave takvim vrstama poslovanja”, kazao je Šprlje.

Posljednji krak Hypo afere u Hrvatskoj počeo se rasvjetljavati nakon medijskih napisa da je ta banka prije desetak godina navodno isplatila provizije od po 210 tisuća eura trojici Hrvata – ustavnom sucu Davorinu Mlakaru, članu Državnog izbornog povjerenstva Josipu Vresku te Danijelu Ropušu za usluge u prenamjeni poljoprivrednoga zemljišta u građevinsko u Šimunima na Pagu te zbog utjecaja na čelnike HNB-a pri davanju suglasnosti za prodaju Hypo banke bavarskoj BLB banci.

HTV je naveo i da je član DIP-a Josip Vresk, tijekom postupka protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, priznao da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB i to kad je već bio član DIP-a.

ZDdanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr