fbpx

Turistički brod Adriatic Queen dug 33 metra izgorio u potpunosti

Turistički brod Adriatic Queen dug 33 metra izgorio je gotovo u potpunosti u srijedu oko 15 sati na prostoru remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u Kalima. U požaru kojeg su vatrogasci gasili satima srećom nitko nije ozlijeđen.

Do požara je došlo prilikom izvođenja remonta na brodu, kojeg je izvodila licencirana tvrtka za varilačke poslove, inače kooperant u kaljskom škveru.

– Radove je izvodio naš kooperant, ali ne uz našu suglasnost. Izbio je požar, napravljena je velika šteta, ali tvrtka Nauta Lamjana s tim nema ništa. Za te radove saznali smo nakon što je izbio požar pa smo odmah jutros s kooperantom raskinuli ugovor, rekao nam je jučer Alein Khan, stečajni upravitelj kaljskog škvera dodajući kako su radovi obavljani i izvan radnog vremena.

Policija je cijeli dan obavljala očevid kako bi utvrdili okolnosti, ali i krivca za požar u kojem je planuo turistički brod s nekoliko kabina, koji se pripremao za turističko krstarenje.

U gašenju požara sudjelovali su članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Pašmana, Preka i Čakovca, te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Na terenu je bilo 20-ak vatrogasaca, a neki od njih na društvenim su mrežama pisali kako je temperatura u razbuktaloj fazi premašivala i 500 stupnjeva zbog čega im je bilo vrlo teško prići brodu. U gašenju su potrošili preko 500 litara pjene, no ipak je izgorjelo sve osim motora.

– Uzrok požara, visina materijalne štete i ostale okolnosti još se utvrđuju, kažu u Policijskoj upravi zadarskoj. Neslužbeno doznajemo kako je požar izbio u kabini u kojoj su stajale, među ostalim, i kante s bojama koje su inače vrlo zapaljive pri visokim temperaturama.

Zadarski list/ZDanas